Uspješno provedena razmjena mladih "Misija: socijalna uključenost"

U Gradskom društvu Crvenog križa Županja započeo je  1. kolovoza 2017. godine s provedbom projekt ''Misija: socijalna uključenost'', financiran od strane Europske komisije unutra programa Erasmus+. Projekt ''Misija: socijalna uključenost'' projekt je razmjene mladih sa susjednim partnerskim zemljama Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom te Srbijom, a  koji je namjenjen mladima s manje mogućnosti u dobi od 17 do 30 godina. Projekt završava 31. listopada 2017. godine, a  projektne aktivnosti provodile su se u Odmaralištu GDCK-a u Rogoznici u trajanju  od 7. rujna do 14. rujna 2017. godine. U projekt je uključeno  48 sudionika, po 16 iz svake zemlje, od čega su se u svakoj grupi nalazila po 2 voditelja, 3 osobe u pratnji i 11 mladih sudionika. Također je na razini cijele grupe  djelovao i zdravstveni voditelj s obzirom na zdravstvene poteškoće sudionika, koji su u većem broju bile osobe s invaliditetom. Većina  sudionika u projektu bili su članovi prijaviteljske ili partnerskih organizacija, odnosno korisnici izvaninstitucionalnih usluga koje te udruge pružaju u zajednici.

Glavni cilj projekta je poticanje socijalne uključenosti mladih sa manje mogućnosti, čime se tijekom provedbe projektnih aktivnosti u Rogoznici  potaknulo učenje i razvoj komunikacijskih i socijalnih vještina kako bi se potknulo samozastupanje, stvaranje i iznošenje svojih stavova i asertivno zauzimanje za svoja prava, potaknuo se razvoj interesa kod mladih s manje mogućnosti  kako bi utjecao na njihove životne navike i potaknulo ih na korištenje resursa u svojoj zajednici i sudjelovanjem u društvenim aktivnostima njihove zajednice. Sudionici su naučili neka osnovna pravila zdravih životnih navika, poput zdrave prehrane, bavljenja sportom i slično, ali i o tome što su emocije te kako ih prepoznati i njima upravljati. Kroz nekoliko ciljanih aktivnosti saznali su nešto više o svojim pravima i kako prepoznati kršenje ljudskih prava, a započeli  su i razvoj važnih znanja i vještina bitnih za uključivanje na tržište rada. Također su predstavljali svoju kulturu i upoznavali tuđu, razvijali vlastitu kreativnost, stekli nova poznanstva i prijateljstva i na taj način proširili svoju socijalnu mrežu te poboljšali svoje samopouzdanje.

Tijekom ove razmjene mladih, većina sudionika se oslobodila vlastitih kočnica te su uspjeli izraziti sebe, svoja znanja i vještine, otkriti želje u svrhu planiranja vlastite budućnosti te pokazati svima nama da ne žele da ih se stavlja u okvire nego da im se daju jedanke šanse u društvu jer oni žele, znaju i mogu. Ovim mladima potrebno je omogućiti da ostvare svoj puni potencijal u životu i da se ostvare kao punopravni članovi društva te da iz društva ni u kojoj mjeri ne budu isključeni. Ovi sudionici su mladi, a nalaze se u životnom periodu gdje se bore sami sa sobom, gdje su prepušteni sami sebi i gdje, a obzirom na opće stanje u društvu, ne vide bolje sutra. Ovakvim načinom rada, mi koji se bavimo mladima s manje mogućnosti, želimo raskrčiti put i omogućiti našim mladima da ugledaju tračak svijetla na kraju tunela kojim ćemo ih mi povesti i omogućiti im da budu ono što jesu. 

Situacije i događanja koja su  se dogodila na ovoj razmjeni u Rogoznici cjelokupna je slika razmišljanja, želja, interesa i potreba ovih mladih ljudi koji žele šansu, a na nama svima je da im zajednički omogućimo da i oni budu punopravni članovi našeg društva, koji će zajednici doprinosti više nego što možemo zamisliti.