FEAD – ODRŽANA EDUKACIJA O KORIŠTENJU IT PLATFORME I UVODNI PARTNERSKI SASTANAK

U sklopu projekta „Humanitarni paket za Slavoniju i Pounje 2“ u Županji je 16. ožujka 2021. godine održana  jednodnevna edukacija o korištenju IT platforme za praćenje prikupljanja i podjele humanitarne pomoći, kako bi GDCK Županja i partnerske organizacije ojačali svoje kapacitete za provedbu ovoga projekta te kako bi korištenje IT platforme koju je izradio Hrvatski Crveni križ bilo što kvalitetnije i bolje.  

Na edukaciji je sudjelovalo ukupno 20 djelatnika i volontera prijavitelja projekta, GDCK Županja i partnerskih organizacija; HCK, GDCK Vinkovci, GDCK Vukovar, GDCK Ilok, GDCK Slavonski Brod, GDCK Nova Gradiška i  GDCK Hrvatska Kostajnica.

Edukaciju je održalo Gradsko društvo Crvenog križa Županja, prijavitelj projekta „Humanitarni paket za Slavoniju i Pounje 2“, a predavanje je održala djelatnica GDCK Županja, Ivana Kosić, administratorica projekta i koordinatorica prikupljanja, prijevoza i podjele donirane hrane. Ivana Kosić kao administratorica prošlog i aktualnog FEAD projekta posjeduje kompetencije za održavanje edukacije jer svakodnevno radi na IT platformi za GDCK Županja te obavlja kontrolu rada svih partnerskih organizacija.

 

Na samom početku edukacije, pozdravne govore održali su gđa Terezija Nemetz, predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Županja, g. Davor Miličević, gradonačelnik grada Županje, g. Mato Karalić, predsjednik društva Crvenog križa Vukovarsko-srijemske županije, gđica Tajana Čolakovac, stručna suradnica u Službi za EU fondove HCK te gđa. Marija Dugalić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Županja.

Sukladno programu edukacije sudionicima je predstavljena IT platforma koja je izrađena za potrebe Hrvatskog Crvenog križa te su sudionici upoznati s radom na svim modulima na navedenoj platformi s naglaskom na module koje prijavitelj i partneri najčešće koriste, dok se  ostatak edukacije temeljio na radu sudionika na IT platformi, u kojemu su sudionici obučeni za unos i izmjenu različitih podataka te izradu potpisnih listi i izdatnica.

Korištenjem IT Platforme značajno će se i dodatno ojačati kapaciteti GDCK Županja i partnerskih organizacija za efikasno praćenje prikupljanja i podjele humanitarne pomoći, poglavito nabavljene kroz FEAD, ali i drugih izvora te osigurati jednostavno i redovito praćenje korisnika i promjene njihovih statusa.

Nakon edukacije održan je uvodni sastanak s partnerskim organizacijama koji zbog restriktivnih epidemioloških mjera za sprječavanje širenja zaraze koronavirusa nije mogao biti održan na početku provedbe projekta. Na partnerskom sastanku je sudjelovao i predsjednik društva Crvenog križa Vukovarsko-srijemske županije, dr. Mato Karalić. Voditelj projekta, g. Branimir Lukačević prezentacijom je predstavio projekt, osnovne informacije o projektu te je partnere izvijestio o provedbi aktivnosti na projektu te vrednovanja dosadašnje provedbe projekta FEAD.

Na radnom sastanku se posebno govorilo o organizaciji kampanje za prikupljanje donacija u vrijeme uskrsnih blagdana. Zbog nešto nepovoljnije epidemiološke situacije, dogovoreno je  pojačano podizanje svijesti građana o važnosti doniranja hrane putem društvenih mreža objavljivanjem sadržaja o doniranju hrane (online kampanje). Ovisno o daljnjoj epidemiološkoj situaciji, prijavitelj i partneri organizirat će i donacijsku kampanju prikupljanja hrane za socijalno ugrožene osobe.  Također, definirani su rokovi za provedbu zajedničkih aktivnosti na prvoj podjeli paketa hrane te okvirni rokovi za pripremu i provedbi popratnih mjera. Na kraju radnog sastanka partnerskim organizacijama podijeljen je promotivni materijal (letci i plakati) za podizanje svijesti građana u pogledu doniranju hrane.


Projekt "Humanitarni paket za Slavoniju i Pounje 2" sufinanciran je sredstvima Europske unije u sklopu Operativnog programa za hranu i osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014. - 2020. iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD).