FEAD – provedena popratna mjera edukacije korisnika o uzgoju povrća na balkonu

U okviru provedbe projekta „Humanitarni paket za Slavoniju i Pounje 3“ Gradsko društvo Crvenog križa Županja organiziralo je i provelo trodnevnu radionicu za uzgoj povrća na balkonu. Ova popratna mjera usmjerena je na edukaciju korisnika o uzgoju povrća na balkonu nakon koje su korisnici stekli nova znanja i osposobljeni su za samostalni uzgoj povrća kako bi izbjegli kupnju istih te kako bi osigurali uštedu u kućnom budžetu. U okviru ove popratne mjere izradit će se, dizajnirati, tiskati i podijeliti brošura o uzgoju povrća na balkonu. Brošura će biti dostupna i u elektronskom obliku.

  

Radionice su održane 03., 04. i 05. svibnja 2023. godine u prostorijama Cjelodnevnog boravka za odrasle osobe s intelektualnim i mentalnim oštećenjem Gradskog društva Crvenog križa Županja, a sudjelovalo je ukupno 30 krajnjih korisnika projekta. Na radionicama su sudionici sadili rajčicu, papriku, patlidžan, krastavce, zelenu salatu i tikvice te sijali crveni luk, kopar, špinat, blitvu, mrkvu, peršin i mahune. Tijekom sadnje i sjetve usvojili su i teoretska znanja o navedenim vrstama povrća; kako pripremiti posude, kako se što sadi odnosno sije, kako njegovati, kada se bere i kako se skladišti te kako se upotrebljava određena vrsta povrća ili začina. Korisnicima je osiguran sav materijal za rad.

Prvoga dana sudjelovali su korisnici s područja djelovanja GDCK Vinkovci, drugoga dana korisnici s područja djelovanja GDCK Slavonski Brod, a trećega dana sudjelovali su korisnici s područja djelovanja GDCK Županja. Radionicu je sva tri dana vodila Manda Đurić, dip.ing. poljoprivrede.  

Korisnici su izrazili zadovoljstvo na sudjelovanju u radionicama te stečenim novim znanjima.

  

 


Više o projektu pročitajte ovdje: http://crvenikrizzupanja.hr/fead-IV

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) u okviru odgovora Unije na pandemiju bolesti COVID-19. 

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Gradskog društva Crvenog križa Županja.