GDCK Županja obilježilo Svjetski dan prevencije utapanja

Dana 25. srpnja 2022. godine na gradskom izletištu „Poloji“ Županja Gradsko društvo Crvenog križa Županja obilježilo je Svjetski dan prevencije utapanja. U svrhu informiranja i educiranja što većeg broja ljudi, GDCK Županja je zajedno sa stručnim osobama održalo pokaznu vježbu spašavanja utopljenika, simulaciju pružanja prve pomoći kod utapanja ili drugih nezgoda, predavanje o kodeksu sigurnosti na vodi te radionicu o jedinstvenom EU broju za žurne službe 112.

Pokaznu vježbu spašavanja utopljenika održao je instruktor spasilac Marko Kunac, simulaciju pružanja prve pomoći kod utapanja ili drugih nezgoda održao je voditelj Kluba mladih GDCK Županja Zoran Zadro, predavanje o kodeksu sigurnosti na vodi održao je Klub mladeži, dok je radionicu o jedinstvenom EU broju za žurne službe 112 održala djelatnica GDCK Županja Anita Blažević Jurković. Osim toga, potpredsjednica DCK Vukovarsko-srijemske županije mag. med. techn. Janja Stojanović govorila je o zaštiti od velikih vrućina te je zainteresiranima mjerila tlak i šećer u krvi.

  

 

Nakon pokazne vježbe spašavanja utopljenika i pružanja prve pomoći, naši posjetitelji su se i sami okušali u simulaciji pružanja prve pomoći kod utapanja, ali su pokazali i veliku zainteresiranost za učenje pružanja prve pomoći kod drugih ozljeda.

 

Utapanje je jedan od vodećih uzroka slučajne smrti širom svijeta, ali i u Europi. Svake godine u europskim vodama utapanjem umre 23.000 ljudi. To znači u prosjeku više od tri osobe svaki sat. U Hrvatskoj godišnje u prosjeku od utapanja umre 90 ljudi.

Zašto je važno djecu učiti kodeksu sigurnosti na vodi?

Upravo utapanje vodeći je uzrok smrti kod djece u Hrvatskoj, odmah nakon prometnih nesreća, a jedan je i od pet glavnih razloga među nesretnim slučajevima u Republici Hrvatskoj. Utapanje je nedovoljno prepoznato javnozdravstveno pitanje koje pogađa sve zemlje i regije, a može se spriječiti stoga je i slogan drugog Svjetskog dana prevencije utapanja – Svatko se može utopiti, ali nitko ne bi trebao!

Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali i odazvali se, a posebno hvala NK Radničkom koji je doveo svoje igrače mališane iz omladinskog pogona. Također, zahvaljujemo Hrvatskom radiju Županja na medijskom praćenju događaja.

Događaj je održan u okviru Županjskog ljeta kojeg organizira i financira Turistička zajednica grada Županje.

Galeriju s fotografijama možete pogledati ovdje.