Svjetski dan prve pomoći – 9. rujan 2023. godine

Svjetski dan prve pomoći obilježava se svake godine druge subote u rujnu. Obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći prilika je za isticanje važnosti prve pomoći na globalnoj razini kao humanog čina.

Ove godine slogan događanja je: prva pomoć u digitalnom svijetu.

Gradsko društvo Crvenog križa Županja je 9. rujna 2023. godine na Trgu kralja Tomislava u Županji raznim aktivnostima obilježilo Svjetski dan prve pomoći.

Posjetitelji su imali priliku sudjelovanjem u kvizu o prvoj pomoći provjeriti svoje znanje te ga obnoviti pomoću praktičnog prikaza pružanja prve pomoći. Osim toga, tijekom trajanja događaja na LED zaslonu na trgu prikazivani su videozapisi s prikazima pružanja prve pomoći za određene vrste ozljeda i stanja.

Svjetski dan prve pomoći proveli smo u suradnji s Domom zdravlja Županja, Policijskom postajom Županja, Javnom vatrogasnom postrojbom Grada Županja, Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Županja, Maticom umirovljenika te Domom za starije i nemoćne osobe „Svjetlost“ Gradište.

Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u provedbi te tvrtki Čistoća Županja na ustupanju prostora za emitiranje postupaka prve pomoći na LED zaslonu.  

  

  

  

Podsjećamo, Internacionalna Federacija društava Crvenog križa/Crvenog polumjeseca od 2000.g. obilježava svaku drugu subotu u rujnu, Svjetski dan prve pomoći. Tom prilikom promovira se važnost prve pomoći te stjecanje znanja i vještina prve pomoći s ciljem spašavanja ljudskih života što čin život sigurnijim.

Digitalizacija čovječanstva, povezanost, jedinstvenost globalnog svijeta, krize, katastrofe, ratovi – razlozi zašto je potrebno isticati važnost znanja i vještina pružanja prve pomoći u životu svakog pojedinca. Potrebno je dati poruku o mogućnostima korištenja aplikacija sa znanjima i vještinama prve pomoći na mobilnim telefonima i osobnim računalima. Vrijeme koje prosječna osoba provodi u digitalnom svijetu svakim danom je sve dulje i stoga je generalni poziv: Uloži minutu u prvu pomoć i nauči spasiti život.

Prva pomoć je skup postupaka kojima pomažemo ozlijeđenoj ili naglo oboljeloj osobi do dolaska stručne medicinske pomoći. Podrazumijeva zbrinjavanje tjelesnih ozljeda i stanja, ali i pružanje psihološke podrške emocionalno potresenim osobama koje su prisustvovale ili svjedočile traumatičnom događaju. Intervencijama prve pomoći nastoji se sačuvati život, ublažiti patnju, spriječiti daljnje bolesti ili ozljede i ubrzati oporavak.

 

Tri su segmenta prve pomoći:

1. Prva pomoć – vještine

Ciljevi učenja su razumjeti, što je prva pomoć i zašto je važna te kako pružiti prvu pomoć.

2. Humanost i pomaganje drugima

Pomaganje drugima i humanost bazične su vrijednosti i dio su postupaka prve pomoći.

3. Ljubaznost i empatija

Koristiti ljubaznost i suosjećanje kroz postupke pružanja podrške unesrećenim osobama

 

Obilježavanjem Svjetskog dana prve pomoći sveobuhvatnim akcijama, prezentiranja vještina prve pomoći, oblici su zagovaranja znanja i promicanja vještina, prepoznavanja mogućih opasnosti i preveniranja posljedica. Svjetski dan prve pomoći prilika je za isticanje važnosti prve pomoći na globalnoj razini kao humanog čina.

Uključivanjem šire javnosti utječe se na promjene u razmišljanju o značaju prve pomoći u svakodnevnom životu. Obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći 9. rujna 2023. godine zajednička je akcija svih društava HCK. Tim povodom organiziraju se različite aktivnosti s ciljem popularizacije prve pomoći i ukazivanja na važnost pravodobne i na pravilan način, pružene prve pomoći.

Na web i Facebook stranici, YouTube kanalu Hrvatskog Crvenog križa su objavljeni kratki edukativni filmovi koji služe za informaciju i edukaciju korisnika o postupcima pružanja prve pomoći kod različitih ozljeda ili oboljenja.

Prva pomoć je primjereni odgovor na situaciju do dolaska hitne medicinske pomoći.

 

NAUČITE PRVU POMOĆ, SPASITE ŽIVOT!

6 RAZLOGA ZAŠTO JE PRVA POMOĆ VAŽNA U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU

1. Spašava živote.

2. Ublažava bol i nelagodu.

3. Stvara povjerenje.

4. Povećava sigurnost.

5. Sprječava pogoršanje situacija.

6. Poboljšava životni standard.