Održana uvodna konferencija projekta „Zajedno sretni u starosti“ UP.02.2.2.06.0303

U ponedjeljak, 28. rujna 2020. godine u svrhu promidžbe i vidljivosti, održana je Uvodna konferencija projekta „Zajedno sretni u starosti“ kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u ukupnom iznosu od 1.499,990 kn. Projekt provodi Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Županja i projektni partneri: Grad Županja, Udruga matice umirovljenika Županja, Dom za starije i nemoćne osobe Svjetlost i Zdravstvena ustanova za njegu u kući Ljubica.

Uvodnoj konferenciji nazočilo je 35 osoba uključujući gradonačelnika Grada Županja gosp. Davora Miličevića, predsjednika društva Crvenog križa Vukovarsko – srijemske županije gosp. Matu Karalića, članove Odbora i NO Gradskog društva Crvenog križa Županja na čelu sa predsjednicom Terezijom Nemetz, predstavnike partnerskih organizacija te druge predstavnike organizacija s kojima GDCK Županja surađuje. Projektni tim je, na čelu s voditeljicom projekta Marijom Dugalić, sudionike kroz prezentaciju pobliže upoznao sa svrhom, elementima, ciljevima, pokazateljima te očekivanim rezultatima i održivosti projekta nakon njegove provedbe.

Uvodna konferencija projekta je održana u skladu s uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Događaj je medijski popraćen te će se kroz radijska i televizijska emitiranja projekt predstaviti i široj javnosti.

Zahvaljujemo svim sudionicima Uvodne konferencije na odazivu.

Cijelu galeriju fotografija pogledajte ovdje!

 

 

 

 

--

O projektu "Zajedno sretni u starosti" UP.02.02.2.06.0303

Gradsko društvo Crvenog križa Županja potpisalo je 01. kolovoza 2020. godine s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, kao Posredničkim tijelom razine 1 te s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, kao posredničkim tijelom razine 2, Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava broj UP.02.2.2.06.0303 za projekt „Zajedno sretni u starosti“, koji je  financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., poziv Širenje mreže socijalnih usluga - FAZA 1.

Ukupna vrijednost projekta kao i iznos bespovratnih sredstava je 1.499.990,00 HRK.

Razdoblje provedbe projekta: 01.08.2020. – 01.08.2022.

Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Županja.

Projektni partneri su: Grad Županja, Zdravstvena ustanova za njegu u kući LJUBICA, Dom za starije i nemoćne osobe Svjetlost, Udruga matice umirovljenika Županja.

Ciljevi projekta su pojačati uključenost u društvo skupina u riziku od socijalne isključenosti širenjem i unaprjeđenjem kvalitete socijalnih usluga u zajednici te omogućiti bolju ravnotežu poslovnog i obiteljskog života članova obitelji koji skrbe o ovisnom članu kroz pružanje usluga u zajednici, kao i ojačati kapacitete stručnjaka u svrhu razvoja socijalnih usluga, a što će se ostvariti angažmanom članova projektnog tima, vanjskih stručnjaka i 20 volontera za pružanje socijalnih usluga prijevoza.

Ciljne skupine: osobe starije od 65 godina, članovi obitelji starijih osoba.

Tijekom provedbe projekta

  • uspostaviti/unaprijediti će se 3 socijalne usluge za 300 osoba starijih od 54. godine: 1. prijevoz starijih osoba, 2. posudionica bolesničkih kreveta i pomagala, 3. klub Aktivni u trećoj životnoj dobi, kroz koji će se provest likovno-kreativne radionice, tradicijske radionice te sportsko- rekreativne aktivnosti;
  • nabaviti će se 2 prijevozna sredstva koje će omogućiti pristupačnost specifičnim sadržajima potrebnim za osnovno i kvalitetno življenje starijih osoba kroz provedbu socijalnih usluga prijevoza, od kojih će jedno vozilo biti prilagođeno osobama s otežanom pokretljivošću i invaliditetom;
  • unaprijediti će se vještine 20 volontera za pružanje socijalnih usluga;
  • nabaviti će se oprema za posudionicu bolesničkih kreveta i pomagala; nabaviti će  se materijali za radioničke vježbe Kluba;
  • nabaviti će se ICT oprema;
  • uspostaviti će se 1 nova usluga za 165 članova obitelji starijih osoba: grupa za samopomoć;
  • provesti će se 10 radionica za članove obitelji starijih osoba na temu Osnovna njega bolesnika pri čemu će polaznici steći potrebna znanja i vještine kako pomoći starijim i oboljelim članovima obitelji, ali i kako se nositi sa starosti i bolesti bliske osobe;
  • unaprijediti će se vještine 25 stručnjaka kroz provedbu 3 aktivnosti osnaživanja, a sve u svrhu razvoja socijalnih usluga za pripadnike ciljnih skupina.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Gradskog društva Crvenog križa Županja.