01. listopad- Međunarodni dan starijih osoba

Obilježavanjem ovoga dana naglašava se potreba da se starijim osobama umanji osjećaj marginaliziranosti, izoliranosti i usamljenosti te da se potakne donošenje mjera protiv njihova zapostavljanja, siromaštva i zanemarivanja. 

U području skrbi o starijim osobama u Republici Hrvatskoj učinjen je značajan iskorak pokretanjem Programa međugeneracijske solidarnosti kao što su "Pomoć u kući starijim osobama" i "Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama", a od prošle godine značajan je i utjecaj Programa „Zaželi“ koji je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

Program „Zaželi“ obuhvaća upravo ovu posebnu kategoriju ljudi- stare i nemoćne osobe koje kroz projektne aktivnosti dobivaju adekvatnu pomoć i brigu koju im pružaju žene zaposlene u programu.

Gradsko društvo Crvenog križa Županja provoditelj je većine ovih programa pa tako i programa „Zaželi“. Isti se provodi u općinama Cerna, Gradište i Gunja. Povodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba, zaposlenice Programa „Zaželi“- „Program zapošljavanja žena u Cerni, Gradištu i Gunjj“ za svoje su korisnike ispekle kolače te ih u paketićima podijelile korisnicima.

Velike prednosti ovih projekata su što omogućavaju starijim osobama duži ostanak u vlastitom domu uz istovremeno poticanje socijalne uključenosti te podizanje kvalitete njihova života.

Ukoliko niste- obiđite danas svoje najstarije i obradujete ih svojim dolaskom!!