1. listopada Međunarodni dan starijih osoba

Obilježavanjem ovoga dana naglašava se potreba da se starijim osobama umanji osjećaj marginaliziranosti,  izoliranosti i usamljenosti, te da se potakne donošenje mjera protiv njihova zapostavljanja, siromaštva i zanemarivanja. 

U području skrbi o starijim osobama u Republici Hrvatskoj učinjen je značajan iskorak pokretanjem Programa međugeneracijske solidarnosti "Pomoć u kući starijim osobama" i "Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama", a od ove godine i preko programa „Zaželi“ koji je financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, a koji obuhvaća upravo ovu posebnu kategoriju ljudi- stare i nemoćne osobe koje u sklopu ovog programa dobivaju adekvatnu pomoć i brigu koju im pružaju žene zaposlene u programu Zaželi.

Ovim programima provodi se izvaninstitucionalna skrb o starijim osobama, ponajprije onima iz osobito ugroženih skupina (starijima koji žive u samačkim staračkim domaćinstvima, niskog socio-ekonomskog statusa kao i onima teže narušenog zdravstvenog stanja).

Velike prednosti ovih projekata su što omogućavaju starijim osobama duži ostanak u vlastitom domu uz istovremeno poticanje socijalne uključenosti te podizanje kvalitete njihova života.

Gradsko društvo Crvenog križa provoditelj je većine ovih programa pa tako i programa Zaželi u općinama Cerna, Gradište i Gunja. Povodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba, zaposlenice „Programa zapošljavanja žena u Cerni, Gradištu i Gunjj“ za svoje su korisnike ispekle kolače te ih u paketićima podijelile korisnicima.

 

Ukoliko niste- obiđite danas svoje najstarije i obradujete ih svojim dolaskom!!