"10 nijansi zelene" - završena provedba projektnih aktivnosti

U Odmaralištu Gradskog društva Crvenog križa Županja u Rogoznici provodio se projekt ''10 NIJANSI ZELENE'' financiran od strane Europske komisije unutar programa Erasmus+ u razdoblju od 30.08 do 8.09.2019. godine. Projekt ''10 nijansi zelene'' projekt je razmjene mladih sa susjednim partnerskim zemljama Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom te Srbijom, a koji je namjenjen za mlade s manje mogućnosti u dobi od 18 do 29 godina. U projektu su, već treću godinu za redom, sudjelovali sudionici iz Gradskog društva Crvenog križa Županja, sudionici Škole za osnovno i srednje obrazovanje sa domom ''Vuk Karadžić' 'iz Sombora te sudionici iz Udruge osoba s posebnim potrebama ''Put u život'' Orašje. U projekt je uključeno 49 sudionika, po 16 iz svake zemlje, od čega se u svakoj grupi nalazilo po 2 voditelja, 2 osobe u pratnji i 12 mladih sudionika te jedan zdravstveni voditelj zbog poteškoća sudionika. U GDCK Županja ovo je već sedma Razmjena mladih sa susjednim partnerskim zemljama te smo na ovu brojku izuzetno ponosni.

Cilj ovog projekta bio je potaknuti svakog sudionika da postane svjestan vlastite moći i ekološke odgovornosti da utječe na pozitivne promjene u svojoj okolini. Aktivnim sudjelovanjem u eko-radionicama, mladi su razvijali znanja i vještine iz šireg područja ekologije te stekli osnovna znanja o pojmovima vezanim uz prirodu i zaštitu prirode; ekološka svijest, reciklaža, bioraznolikost, hranidbeni lanac, važnost vode i zraka, tlo te koliki je utjecaj čovjeka na prirodu. Putem neformalne edukacije razvile su se kompetencije za odgovorno ponašanje prema prirodi te pozitivne navike očuvanja okoliša, pitke vode te navike postupanja s otpadom (izbjegavanje, smanjivanje, odvojeno sakupljanje otpada i sl.). Mladi s invaliditetom, kao i drugi mladi koji su također u nepovoljnom položaju, upoznali su se s recikliranjem, povećali znanje o ekologiji, razvili pozitivne navike očuvanja okoliša te radili na zajedničkom kreiranju edukativne Eko-bojanke koja će, načinjena u lako razumljivom formatu, biti prilagođena mladima s invaliditetom. Ovo je odličan primjer za ostale mlade da doista mogu stvarati promjene u svojim lokalnim zajednicama. Mladi su kroz ovaj projekt učili iskustvom, upoznali tuđu kulturu, stekli nova prijateljstva i na taj način proširili svoju socijalnu mrežu, ali i poboljšali svoje samopouzdanje. Sudjelovanjem u projektu, sve tri organizacije će imati priliku zauzeti se za prava i mogućnosti svojih članova, a povećati će se i vidljivost i prepoznatljivost njihova rada u lokalnoj zajednici. Svi sudionici aktivno su sudjelovali u svakoj radionici, osvijestili svoje potencijale te pokazali svoje mogućnosti.
Sve planirane aktivnosti uspješno su realizirane, no i po dolasku kući nastavljamo s ovim projektom. S obzirom da projekt traje do kraja listopada, nastavlja se raditi na završnim aktivnostima; završetak realizacije Eko-bojanke, organiziranje grupnih aktivnosti povodom Dana otvorenih vrata ovog projekta koja će se održati u svakoj od ove tri zemlje te ostalim aktivnostima vezanih za završetak projekta. Ekološka kultura postaje dio naše svakodnevnice te se postepeno nameće kao odgojno-obrazovna orijentacija i kao takva neophodna je kako za formalno tako i neformalno obrazovanje mladih. Vjerujemo kako će ovim projektom upravo važnost brige za okoliš i obnovljive izvore energije doći do široke mase mladih ljudi te zauzeti svoje zasluženo mjesto u svim vrstama obrazovanja.

Tijekom ovih deset dana provedenih u Odmaralištu Crvenog križa u Rogoznici, dogodile se se predivne stvari koje uvelike podižu kvalitetu života mladih s poteškoćama. Međusobna povezanost koje se u ovakvim grupama dogodi nije mjerljiva ni sa čim, a stjecanje novih znanja na jednostavan način, velika i čvrsta prijateljstva, ljubavi i druženje su upravo one stvari koje obogate život svih onih koji su uključeni u ovakve priče.