FEAD - RADIONICE ZIMNICA

U sklopu provedbe projekta „Humanitarni paket za Slavoniju i Pounje“, Gradsko društvo Crvenog križa Županja, u suradnji s Lokalnom agencijom za razvoj Vjeverica d.o.o. iz Drenovaca, organiziralo je i provelo trodnevnu radionicu za pripremu zimnice u profesionalnoj kuhinji. Cilj provedbe radionice bio je obučiti korisnike primatelje Zajamčene minimalne naknade, kojima je pravo utvrđeno Rješenjem nadležnog Centra za socijalnu skrb, za samostalnu proizvodnju povrtnih kultura i pripremu zimnice u vlastitom domu.

Radionice su održane 06., 07. i 08. studenog 2018. godine, u prostorijama Obrtničko-industrijske škole Županja, Veliki kraj 42, Županja. Svaki dan održavanja radionice obučeno je najmanje 10 (deset) korisnika po radionici.

Radionicu je sva tri dana vodila Ivana Milaković, strukovni nastavnik kuharstva – majstor kuhar.
Prvog dana radionice tema je bila gotovljenje zimnice s naglaskom na gotovljenje džema od jabuka i cimeta te gotovljenje kisele paprike punjene kupusom. Na radionicu su bili prisutni korisnici s područja Grada Županje.

Drugog dana radionice tema je bila gotovljenje turšije i kisele cikle, a prisutni su bili korisnici s područja općina Babine Grede i Gunje.

Posljednjeg dana radionice naglasak je bio na gotovljenju miješane salate i salate od pečene paprike. Na radionici su bili prisutni korisnici s područja Grada Vinkovaca, koje je predložilo Gradsko društva Crvenog križa Vinkovci, kao partner na projektu.

Radionicu su posjetili predsjednik Društva Crvenog križa VS Županije dr. Mato Karalić te ravnatelji GDCK Županja GDCK Vinkovci.

Korisnici radionica odlaze vrlo zadovoljni jer su kroz spoj teorijskog i praktičnog dijela postupka izrade zimnica stekli vrlo vrijedna saznanja i iskustva u cjelokupnom postupku izrade zimnica, uključujući metode konzerviranja namirnica (hlađenje, smrzavanje, sterilizacija, pasterizacija, biološko konzerviranje) pa sve do stručnog vođenja kroz cjelokupni postupak do samog gotovljenja proizvoda.