Kreiran priručnik za rad s mladima na temu integracije migranata "Migration vs. Integration"

U sklopu projekta razmjene mladih "Migration vs. Integration" kreiran je priručnik za rad s mladima na temu integracije izbjeglica i migranata. Online verzija priručnika je na engleskom jeziku i bit će dostupna za preuzimanje svima koji ga budu željeli koristiti u svom radu. Priručnik "Migration vs. Integration - Manual for youth workers" je ujedno i glavni rezultat projekta, a pojašnjava teoretski okvir ove teme, te nudi konkretne aktivnosti i radionice, ciljano osmišljene za sudionike ove razmjene, ali primjenjive na širokoj populaciji mladih.

Priručnik donosi kratak pregled projekta i predstavlja projektne partnere, te predlaže ideje za rad s mladima na temu informiranja i podizanja svijesti kod mladih o potrebama migranata, izbjeglica i tražitelja azila kako bi se potaknula njihova integracija u europsko društvo. 

Projekt "Migration vs. Integration" je KA1 projekt razmjene mladih. Trajao je ukupno sedam mjeseci, od 01.05.2016. do 30.11.2016. Razmjena mladih provedena je u Rogoznici (Hrvatska, Šibensko-kninska županija) u razdoblju od: 20. do 26.08.2016. (60 sudionika, od čega 12 voditelja mladih). Proveden je uz financijsku potporu Europske komisije kroz program Erasmus+, a putem Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

Partneri u projektu bili su: Hrvatski Crveni križ - Gradsko društvo Crvenog križa Županja (Hrvatska), PRONI Centar za omladinski razvoj (Bosna i Hercegovina), Narodno Chitalishte “Nikola Vasilev Rakitin 1890” (Bugarska), Youthnet Cyprus (Cipar), Associazione Giovaninsieme (Italija), Ligo Lex Legis (Kosovo), Fondacija za mlade Balatonalmádi (Mađarska), Jugend- & Kulturprojekt e.V. (Njemačka), Asociatia Tinerilor Activi Civic (Rumunjska), SYTEV – Slovak Youth for Travelling, Education and Volunteering (Slovačka), Crveni krst Sombor (Srbija), te Altinozu Halk Egitim Merkezi (Turska).
Projekt se bavio temom EU građanstva i temeljnih vrijednosti EU, odnosno uvažavanjem različitosti, međukulturalnog i međureligijskog dijaloga, slobode, tolerancije i zaštite ljudskih prava, a bio je usmjeren traženju rješenja integracije izbjeglica i migranata u EU društvo.

Ova publikacija je ostvarena uz financijsku potporu Europske komisije.
Ova publikacija odražava isključivo stajalište autora publikacije i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.