MEĐUNARODNI DAN CRVENOG KRIŽA I TJEDAN HRVATSKOG CRVENOG KRIŽA

Međunarodni dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca obilježava se 8. svibnja, na dan na koji je 1828. godine rođen Henry Dunant - osnivač Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Dana 24. lipnja 1859. godine u namjeri da sklopi posao s francuskim carem Napoleonom III., slučajno se našao na bojnom polju kod Solferina. Patnja koju je tada vidio izmijenila je njegov život. Narednih godina u cijelosti se posvetio stvaranju organizacije Crvenog križa. Godine 1901. norveški parlament mu je dodijelio prvu Nobelovu nagradu za mir koju je podijelio s Fredericom Passyem ( iz Francuske mirotvorne udruge). Primljeni novac od Nobelove nagrade nije zadržao za sebe već ga je darovao Crvenom križu i drugim humanitarnim organizacijama za pomoć sirotinji. Od 1948. godine, 8.svibnja, u počast Henryu Dunantu, u cijelom svijetu se obilježava kao Svjetski dan Crvenog križa.

 

 

Članovi Kluba Mladih Gradskog društva Crvenog križa Županja, volonteri i zaposlenici Društva su 7.svibnja 2016.godine   na Trg Kralja Tomislava  na  promidžbenom štandu postavljenom u povodu obilježavanja Međunarodnog dana Crvenog križa i Tjedna Hrvatskog Crvenog križa   predstavili redovne djelatnosti i programe Društva  koje provodi u zajednici. Građani su se tako mogli informirati o već tadicionalnim aktivnostima koje provodi Crveni križ a to su: dobrovoljno darivanje krvi, prva pomoć,  ali i novim programima a to su: program "Mobilnost u zajednici" i "Mladi za budućnost", "Aktivni u trećoj životnoj dobi", kao i sa  radom Cjelodnevnog boravka za skrb o osobama s mentalnim i intelektualnim oštećenjima Gradskog društva Crvenog križa Županja. Posebno  smo ponosni na rad našega Kluba mladih koji sudjeluju u većini  aktivnosti koje provodi Gradsko društvo Crvenog križa Županja, a ovom su prigodom organizirali i pokaznu vježbu iz Prve pomoći na kojoj su građani  mogli  naučiti kako pravilno izvesti masažu srca i umjetno disanje . U  suradnji sa  Patronažnom službom Doma zdravlja Županja  na štandu smo organizirali provjeru krvnog tlaka i razinu šećera u krvi za više od 180 građana.

 

Hrvatski Crveni križ  je 10. svibnja 2016. godine po prvi put dodijelio godišnje priznanje za volontiranje u kategorijama „Volonter godine“  i  „Volonterski tim godine“.

U kategoriji "Volonter godine" nagradu je dobila  Ivona Rogina, volonterka iz Gradskog društva Crvenog križa Sisak,

U kategoriji „Volonterski tim godine“ priznanje je dodijeljeno Volonterskoj jedinici na distribuciji hrane, higijene i odjeće za potrebe stanovnika poplavljenih područja istočne Slavonije iz Gradskog društva Crvenog križa Županja.

Članovi "Volonterskog tima godine 2015" su: Kristijan Živković. Snježana Lekić, Martina bušić, Bosiljka Amidžić, Dubravka Beblje, Eva Papić, Jela Baotić, Marica Kopić, Marija Ivaštinović, Marija Šokčević, Slavko Bubalović, Snježana Mutabdžić i Zlata Kovač.

„Velika mi čast i zadovoljstvo primiti nagradu u ime svoga tima volontera. Dali smo sve od sebe da pomognemo ljudima koji su bili u potrebi počevši od pomoći u hrani i odjeći, a također i toplim riječima utjehe. Nagrada je znak da je naš rad, naše volontiranje prepoznato i cijenjeno i ja vam se u to ime zahvaljujem. U timu su bile vrijedne i osjećajne osobe koje nisu žalile ni svoje vrijeme ni svoj trud da pomognu drugima”, istaknula je Jela Baotić, predstavnica tima priliko svečanog uručenja priznanja na Sjednici Glavnog odbora Hrvatskog Crvenog križa..

 

11. svibnja 2016. godine za polaznike Dječjeg vrtića "Maslačak" Županja članovi Kluba mladih GDCK Županja zajedno sa voditeljem gosp. Zoranom Zadrom i kooridnatorom rada s mladima GDCK Županja Dragutinom Mitrovićem održali su zanimljivu radionicu za najmlađe.

 

Od 12.- 15. svibnja u Gunji  u  Općinskoj vijećnici je  u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Županja održan 10-satni tečaj iz Osnova njege i pomoći u kući. Tečaj su pohađale  32 polaznice.

 

12. svibnja 2014. godine u 10,00 sati održana je mala svečanost u povodu početka provedbe projekta "Aktivni u trećoj životnoj dobi" koji u suradnji sa Općinom Cerna GDCK Županja provodi od travnja 2016.god do travnja 2017. godine iz sredstva dobivenih na natječaju Ministarstva socijalne politike i mladih  namijenjenih za financiranje projekata usmjerenih unapređenju kvalitete života starijih osoba putem organiziranih dnevnih aktivnosti u lokalnoj zajednici u okviru raspoloživih sredstava Državnog proračuna za 2016. godinu. 

Cilj ovoga projekta je povećanje kvalitete života starijih osoba, kroz njihovo uključivanje u život zajednice i sprječavanje njihove institucionalizacije. Navedeno se planira  ostvariti organiziranjem dnevnih aktivnosti za starije osobe koje su prilagođene njihovim potrebama i interesima, poticanjem što duljeg nastavka življenja starijih osoba u vlastitom okruženju, razvojem izvaninstitucionalnih oblika skrbi o starijim osobama i socijalnih usluga koje pridonose uključivanju starijih osoba u život zajednice u slabo razvijenim područjima RH, aktivnim korištenjem slodobnog vremena starijih osoba, razvojem interesa i različitih vještina, razvijanjem pozitivnih stavova u društvu prema starijim osobama, te razvojem volonterestva na lokalnoj razini i poticanjem na volontiranje sa starijim osobama i starijih osoba.

 

U četvrtak 12. svibnja 2016. godine obilježena je četvrta godišnjica Cjelodnevnog boravka za odrasle osobe s intelektualnim i mentalnim oštećenjem Gradskog društva Crvenog križa Županja. Vremenske (ne)prilike premjestile su našu vrtnu zabavu u restoran, ali naši korisnici i njihovi gosti brzo su popravili raspoloženja svih prisutnih dobro uvježbanim programom. Naših 200 gostiju razveselili su glazbeno-scenski nastupi s temom Dalmacije, a prisutni su mogli uživati i u izložbi radova i fotografija naših korisnika. Našlo se tu pjesme, plesa, recitacije i dramskih isječaka, a sudjelovanjem u programu razveselili su nas i korisnici programa „Korak u samostalnost“ Društva za pomoć osobama s invaliditetom „Golubovi“. Ovo je jedan od načina na koji voditelji i korisnici Cjelodnevnog boravka za odrasle osobe s intelektualnim oštećenjima svojim prijateljima, suradnicima, članovima obitelji,  volonterima, te ostalim zainteresiranim sugrađanima pokazuju svoje uspjehe, stečena znanja i vještine, svoj trud i rad tijekom prethodne godine dana, te se zahvaljuju svima koji su im u tome pomogli. 

 

14. svibnja 2016. godine  na savskom nasipu u Gunji održana terensko pokazna vježba pod nazivom "Obrana od poplava 2016."u organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje Područni ured Vukovar. Tijekom vježbe 70-ak pripadnika civilne zaštite Općina Drenovci i Gunja učili su kako se pravilno prave zečji nasipi, protutlačni zdenci, češljevi, pruža prva pomoć ozljeđenima. U vježbi su  sudjelovali  pripadnici Gradskog društva Crvenoga križa Županja i to u djelu postavljanja šatora, zornog prikaza ozljeda i uvježbavanja timova Civilne zaštite iz pružanje prve pomoći onesvještenoj osobi i zaustavljanja krvarenja. U akciji je sudjelovalo 10-tak članova Kluba mladih osposobljenih za pružanje prvie pomoći te isto toliko volontera i zaposlenika GDCK Županja.

 

21. svibnja 2016. godine 19. godinu za redom GDCK Županja organiziralo je Susret volontera Crvenog križa na Lovačkoj kući Lovačke udruge "Gaj" Županja, kojima zahvaljujemo na domaćinstvu. Sudjelovalo je više od 100 volontera iz svih mjesnih i općinskih društava Crvenog križa te voditelji podmlatka i mladeži Crvenog križa iz osnovnih i srednjih škola, članovi Kluba mladih GDCK Županja kao i zaposlenici Društva.