Održana još jedna radionica „Upravljanja kućnim budžetom“ u Hrvatskoj Kostajnici

U Hrvatskoj Kostajnici, 23. i 24. listopada 2017. godine, polaznici radionice „Upravljanje kućnim budžetom“ koja je održana u Stubičkim toplicama u srpnju ove godine, kao jedna od popratnih mjera projekta „Humanitarni paket za Slavoniju 2“ – (FEAD), sudjelovali su na još jednoj radionici istog karaktera, ali ovaj puta s pregršt novih tema kao i same evaluacije održanih radionica prema krajnjim korisnicima projekta.

Radionici su održali, profesorica Zrinka Gregov i gospodin Zlatko Gregov, vlasnici tvrtke Bona Fin iz Zagreba, tvrtke koja je odabrana postupkom nabave za subjekte koji nisu obveznici javne nabave.

              

Nakon radionice u Stubičkim toplicama, polaznici - predavači radionice, održali su radionice krajnjim korisnicima s ciljem osvješćenja krajnjih korisnika o racionalnom korištenju raspoloživih sredstava i svođenju njihovih troškova na minimum; zadovoljavanja osnovnih ljudskih potreba uz relativno skromne resurse i evidentiranje njihovih rashoda i planiranja budućih prihoda te pomoć krajnjim korisnicima kako postepeno usvojiti nove navike trošenja.

Neke od novih teme koje su obrađene u Hrvatskoj Kostajnici su: Vrednovanje održanih radionica s korisnicima: prvi dojmovi; planiranje i organizacija; pozivanje  i oglašavanje i motiviranje polaznika. Očekivanja i zadovoljstvo korisnika: očekivanja korisnika i analiza anketnih upitnika. Koja znanja i vještine nedostaju korisnicima. Koja znanja i vještine nedostaju edukatorima. Uvod u samozapošljavanje i obiteljsko poduzetništvo: uvod - što je poduzetništvo?; poduzetničke kompetencije; poduzetnički proces; samozapošljavanje; prednosti i nedostaci obiteljskog poduzetništva. „Vrijeme je novac“ - uvod u upravljanje vremenom: uvod – može li se vremenom upravljati?; planiranje; provedba i kontrola; kradljivci vremena i metode i alati za planiranje vremena.

                                                         

U slobodno vrijeme, nakon održanih predavanja, polaznici radionice zajedno s predavačima i domaćinom GDCK Hrvatska Kostajnica, posjetili su poznate znamenitosti kostajničkog kraja, posebno Spomen-obilježje Gordanu Ledereru na brdu Čukur, snimatelju Hrvatske radiotelevizije koji je ubijen 10. kolovoza 1991. dok je snimao Banijska ratna praskozorja, u kojima je zabilježio lica hrvatskih vojnika u Pounju 1991. godine. Isto tako posjetili su i Park šumu Djed, nasljeđe poznatog hrvatskoga pedagoga Davorina Trstenjaka koji je od 1889.-1899. godine živio i radio u Kostajnici i pošumio brdo Djed. Danas je Park šuma izletište s restoranom i vidikovcem. Na velikom platou, na vrhu Djeda nalaze se zvjezdoliki zemljani temelji utvrde čija je izgradnja započela početkom 18. stoljeća ali nikada nije završena. Uz Stari grad Zrinski utvrda je trebala služiti za dodatnu obranu cijelog područja. Tijekom godina ostaci zemljanih bedema pretvoreni su u šetnicu. Stara gradska jezgra, velikim je dijelom razrušena tijekom Domovinskoga rata. 1988. godine Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture donio je rješenje o zaštiti stare gradske jezgre kao spomenika kulture. Stari grad Zrinski, utvrda je nastala najvjerojatnije u 13. stoljeću oko koje se kasnije zbog lakše obrane razvilo i kostajničko naselje. Značajnu je ulogu odigrao u ratovima s Turcima, a najpoznatiji vladari bili su mu obitelj Zrinski. Hotel Central, u kojem je održana radionica, secesijsko je zdanje sagrađeno 1905. godine u obliku pramca broda. Zaštićen kao spomenik kulture u vrijeme otvaranja imao je vlastiti vodovod, električnu centralu i proizvodio vlastita pića, osobito sortna vina. Nakon Domovinskoga rata u potpunosti je obnovljen u skladu sa zahtjevima Zavoda za zaštitu spomenika kulture. 

Izvor teksta o Hrvatskoj Kostajnici: http://www.hrvatska-kostajnica.hr/turizam/turizam-u-hrvatskoj-kostajnici