CRVENI KRIŽ ŽUPANJA POČEO PROVEDBU TROGODIŠNJEG PROGRAMA “MLADI ZA BUDUĆNOST"

Pomoć nezaposlenim mladim ljudima 

“Mladi za budućnost” trogodišnji je program Gradskog društva Crvenog križa Županja usmjeren podizanju kvalitete života nezaposlenih mladih koji nisu u sustavu obrazovanja i osposobljavanja kroz njihovo osnaživanje za zapošljavanje i/ili poticanje na nastavak školovanja. Aktivnosti programa usmjerene su jačanju i podizanju kompetencija ove skupine mladih te jačanju suradnje svih važnih organizacija u lokalnoj zajednici koje se bave mladima kako bi se zajedničkim snagama pridonosilo smanjenju nezaposlenosti i podizanju kvalitete njihova života. U provedbi programa sudjeluju i lokalne institucije i organizacije aktivne u radu s mladima - jedinice lokalne samouprave, Centar za socijalnu skrb Županja, Pučko otvoreno učilište “Andragog”, srednje škole u Županji (Opća gimnazija, Tehnička škola i Obrtničko-industrijska škola), Volonterski centar VSŽ, HZZ, Savjet mladih Grada Županje, zainteresirane udruge i ustanove koje se bave mladima te volonteri. Za izravne korisnike programa, a riječ je o mladima u dobi od 15 do 30 godina, organizirat će se edukativne aktivnosti u mjestima u kojima žive, individualna savjetovanja i tečajevi. Projekt se provodi u gradu Županji i općinama Gunja, Vrbanja, Drenovci, Bošnjaci, Babina Greda, Štitar, Gradište i Cerna. To je ruralno i slabije razvijeno urbano područje u kojem ne postoje slične aktivnosti usmjerene prema mladima iz ove skupine.

Najvažnija dugoročna promjena koja će nastati provođenjem programa obogaćivanje je ove ruralne sredine mladim osobama sposobnim za aktivno uključivanje u život lokalne zajednice. A mlade osobe potaknute na nastavak formalnog ili neformalnog obrazovanja, obogaćene važnim znanjima i vještinama te novim poznanstvima i mrežom potpore vršnjaka, pridonosit će razvoju svoje sredine.

- Korisnike programa motivirat će se i educirati za razvijanje vlastitih ideja i inicijativa kako bi odgovorili na potrebe zajednice pa će neki od njih u budućnosti kreirati i vlastita, a možda i tuđa, radna mjesta. Ovo je inovativni program na našem području i ni jedna udruga ne provodi slične aktivnosti pa ćemo ga nastaviti aplicirati na buduće natječaje, nacionalne i međunarodne - najavljuju.

Program će se provoditi do listopada 2018. godine. M. Lešić Omerović

 
Tečaj pomoći u kući

- Za zainteresirane korisnike osigurat će se tečaj iz osnova pomoći i njege u kući – djelatnici GD CK Županja, koji godinama rade na programu pomoći i njege u kući, prenijet će im svoje iskustvo i praksu te sva potrebna znanja. Tečaj će trajati tri dana, ukupno 15 sati, a uključivat će teorijsku podlogu i praktičan rad, a sudionicima će nakon završetka biti uručene prigodne potvrde - pojašnjavaju u GD CK Županja.

Izvor: Glas Slavonije