Potpisan Ugovor o nabavi paketa hrane - FEAD

Gradsko društvo Crvenog križa Županja u okviru FEAD-a sklopio Ugovor o isporuci paketa hrane

Gradsko društvo Crvenog križa Županja i Hrvatski Crveni križ potpisali su 01. ožujka 2017. godine, s tvrtkom Velpro-Centar d.o.o. iz Zagreba, Ugovore o nabavi i isporuci paketa hrane u vrijednosti  5.665.497,60 kuna (GDCK Županja) i 5.563.824,30 kuna (HCK). Paketi hrane financiraju se iz Operativnog programa za hranu i/ili osnovnu materijalnu pomoć 2014. – 2020. Europskog fonda za najpotrebitije (FEAD) prema dva projekta koja je Hrvatskom Crvenom križu i GDCK Županji u rujnu prošle godine odobrilo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

 

U postupku javnog nadmetanja, GDCK Županja i Hrvatski Crveni križ odabrali su ponude tvrtke Velpro-Centar d.o.o. kao ekonomski najpovoljnije ponude za nabavu i isporuku paketa hrane.

Projekti, „Humanitarni paket za Slavoniju 2“ Gradskog društva Crvenog križa Županja ukupne vrijednosti 8.318.349,20 kuna i „Humanitarni paket za središnju Hrvatsku“ Hrvatskoga Crvenog križa ukupne vrijednosti 8.318.509,60 kuna  odobreni su 30. rujna 2016. godine od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

 

Cilj projekta je podjelom paketa hrane i higijenskih potrepština pomoći siromašnim osobama ili osobama u riziku od siromaštva. Korisnici projekta su siromašne osobe i osobe u riziku od siromaštva prema 5 propisanih kriterija: 

1. Samci i kućanstva primatelji zajamčene minimalne naknade kojima je utvrđeno pravo Rješenjem nadležnog Centra za socijalnu skrb,

2. Osobe starije od 65 godina u samačkom ili dvočlanom kućanstvu s prosječnim mjesečnim primanjima do 1.500 kn, odnosno do 2.000 kn za dvočlano kućanstvo,

3. Samohrani roditelji s ukupnim primanjima kućanstva manjim od 3.120 kn,

4. Obitelji s 3 ili više djece s ukupnim mjesečnim primanjima manjim od 5.705 kn,

5. Samci ili obitelji s jedim ili više zaposlenih od kojih nitko nije dobio plaću u razdoblju dužem od 4 mjeseca.

 

Slijedom ovoga Ugovora Gradsko društvo Crvenog križa Županja i 11 društava Crvenog križa od idućeg tjedna, 6. ožujka 2017., započinje s podjelom paketa hrane za najpotrebitije osobe na području tri županije: Vukovarsko – srijemske, Brodsko – posavske i Sisačko - moslavačke. Podjelom paketa hrane obuhvatit će se 18.973 korisnika različitih dobnih skupina kojima će se paketi hrane dijeliti najmanje tri puta. Ukupno je predviđena podjela oko 64.050 paketa hrane za najpotrebitije korisnike.

Do kraja rujna ove godine predviđeno je da će Hrvatski Crveni križ u suradnji sa 66 gradskih i općinskih društava Crvenog križa podijeliti otprilike ukupno 249.300 paketa hrane kroz najmanje tri podjele osobama u socijalnoj potrebi na području čitave Hrvatske. Sredstva za nabavu paketa hrane su kroz ukupno četiri projekta gradskih društava Crvenog križa Županja, Split, Osijek i Hrvatskog Crvenog križa osigurana iz Europskog fonda za najpotrebitije (FEAD) preko Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te će obuhvatiti najmanje 60.000 osoba u socijalnoj potrebi. 

Pogledaj još: http://www.hck.hr/hr/stranica/hrvatski-crveni-kriz-u-okviru-fead-a-sklopio-ugovor-o-isporuci-paketa-hrane-923