Projekt razmjene mladih "Migration vs. Integration"

Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Županja i ovo ljeto organizira projekt razmjene mladih pod nazivom "Migration vs. Integration" . Financiran je od strane Europske unije, a posredstvom Agencije za mobilnost i programe EU u Hrvatskoj.

Novi događaji kroje novu povijest svijeta. Svakodnevno smo svjedocima nasilja u našim zajednicama i u svijetu. Netolerancija, mržnja i sukobi među ljudima diljem planeta postaju sistem u kojem odrastaju mlađe generacije. Velika migrantska kriza koja je zahvatila svijet 2015. godine utjecala je na gotovo sve europske zemlje i pokrenula lavinu reakcija u Europi.

Svjesni kako ne možemo promijeniti situaciju u državama iz kojih izbjeglice i migranti dolaze, odlučili smo promijeniti svoju okolinu, utjecati na integraciju izbjeglica i migranata u društvo i to radeći s mladima, utječući na njihove stavove i sustav vrijednosti.  Vjerujemo kako će upravo nevladine organizacije imati ključnu ulogu u podršci integracije migranata, sprječavanja njihove diskriminacije i promociju tolerancije i uvažavanja ljudskih prava.

Hrvatski Crveni križ - Gradsko društvo Crvenog križa Županja, ako i mnogi drugi partneri u ovome projektu, direkno su uključeni u rad s izbjeglicama i u doticaju su s predrasudama i negativnim stavovima dijela stanovništva prema ovoj marginaliziranoj skupini ljudi. U želji da utječemo na izgradnju pravednog društva u kojem se uvažavaju i cijene različitosti, promiče tolerancija, mir i nenasilje i osiguravaju jednaka prava za sve, odlučili smo utjecati na smanjenje ksenofobije, a posredno i diskriminacije migranata, poučavanjem mladih i osoba koje rade s mladima o potrebama i problemima ove ranjive skupine ljudi.

Projekt će trajati ukupno sedam mjeseci, od 01.05.2016. do 30.11.2016.  Aktivnosti će se provesti u Rogoznici (Hrvatska, Šibensko-kninska županija) u razdoblju od 20. do 27.08.2016. (60 sudionika, od čega 48 mladih sudionika i 12 voditelja mladih)

Partneri u projektu su:

 1. Hrvatski Crveni križ - Gradsko društvo Crvenog križa Županja (Hrvatska),
 2. PRONI Centar za omladinski razvoj (Bosna i Hercegovina),
 3. Narodno Chitalishte “Nikola Vasilev Rakitin 1890” (Bugarska),
 4. Youthnet Cyprus (Cipar),
 5. Associazione Giovaninsieme (Italija),
 6. Ligo Lex Legis (Kosovo),
 7. Fondacija za mlade Balatonalmádi (Mađarska),
 8. Jugend- & Kulturprojekt e.V. (Njemačka),
 9. Asociatia Tinerilor Activi Civic (Rumunjska),
 10. SYTEV – Slovak Youth for Travelling, Education and Volunteering (Slovačka),
 11. Crveni krst Sombor (Srbija), te
 12. Altinozu Halk Egitim Merkezi (Turska).

Projekt se bavi temom EU građanstva i temeljnih vrijednosti EU, odnosno uvažavanjem različitosti, međukulturalnog i međureligijskog dijaloga, slobode, tolerancije i zaštite ljudskih prava, a usmjeren je traženju rješenja integracije izbjeglica i migranata u EU društvo.

Glavni cilj ovoga projekta je informiranje i podizanje svijesti kod mladih o potrebama migranata, izbjeglica i tražitelja azila kako bi se potaknula njihova integracija u europsko društvo.

Specifični ciljevi projekta "Migration vs. Integration" su:

 1. poboljšati razinu ključnih kompetencija i vještina mladih ljudi, uključujući mlade s manje mogućnosti, za bolje razumijevanje izbjeglica i migranata
 2. Podići razinu znanja mladih ljudi o potrebama izbjeglica i migranata i razlikovati vrste migranata
 3. Smanjiti ksenofobiju kod mladih
 4. Podizanje svijesti o EU vrijednostima i osvještavanje pripadnosti EU građanstvu
 5. Razvijati kritičko mišljenje kod mladih
 6. Doprinijeti suzbijanju diskriminacije izbjeglica i migranata
 7. Podići kvalitetu rada s mladima, posebice mladima s manje mogućnosti, te razvijati suradnju među organizacijama koje rade s mladima na međunarodnoj razini.

Dugoročno, projekt „Migration vs. Integration“ utjecat će na osnaživanja EU građanstva i integraciju izbjeglica i migranata u EU društvo.

Kroz neformalnu i informalnu edukaciju mladi i osobe koje rade s mladima imaju priliku učiti na zanimljiv i kreativan način obogaćen brojnim primjerima te vlastitim iskustvom, čime jačaju svoje vještine, znanja i kompetencije. Želimo im proširiti vidike, pružiti im mogućnost stjecanja novih iskustava i vještina, te ih povezati s drugim mladima i osobama koje rade s mladima na slične teme, kako bi si izgradili mrežu društvene potpore i bili jedni drugima potpora u pomaganju integracije migranata u europsko društvo.