Provedena razmjena mladih "Migration vs. Integration"

Unutar projekta "Migration vs. Integration" u razdoblju od 20. do 26.08.2016. provedena je razmjena mladih u Odmaralištu Crvenog križa u Rogoznici. U aktivnostima razmjene sudjelovalo je 60 mladih osoba i voditelja iz 12 različitih zemalja.

Projekt financira Europska Komisija kroz program Erasmus+, a odobrila ga je Agencija za mobilnost i programe Europske unije.

Partneri u projektu su: Hrvatski Crveni križ - Gradsko društvo Crvenog križa Županja (Hrvatska), PRONI Centar za omladinski razvoj (Bosna i Hercegovina), Narodno Chitalishte “Nikola Vasilev Rakitin 1890” (Bugarska), Youthnet Cyprus (Cipar), Associazione Giovaninsieme (Italija), Ligo Lex Legis (Kosovo), Fondacija za mlade Balatonalmádi (Mađarska), Jugend- & Kulturprojekt e.V. (Njemačka), Asociatia Tinerilor Activi Civic (Rumunjska), SYTEV – Slovak Youth for Travelling, Education and Volunteering (Slovačka), Crveni krst Sombor (Srbija), te Altinozu Halk Egitim Merkezi (Turska).

Projektne aktivnosti bavile su se temom EU građanstva i temeljnih vrijednosti EU, odnosno uvažavanjem različitosti, međukulturalnog i međureligijskog dijaloga, slobode, tolerancije i zaštite ljudskih prava, a bio je usmjeren traženju rješenja integracije izbjeglica i migranata u EU društvo.

Glavni cilj ovoga projekta je informiranje i podizanje svijesti kod mladih o potrebama migranata, izbjeglica i tražitelja azila kako bi se potaknula njihova integracija u europsko društvo. Povratne informacije i evaluacijske liste sudionika razmjene pokazuju kako je većina sudionika zaista povećala svoja znanja o migrantima i izbjeglicama, te kako bolje razumiju njih i njihove potrebe, znaju razliku između više vrsta migranata i zašto ih je važno razlikovati. Kroz različite interaktivne aktivnosti doprinijelo se razvoju kritičkog mišljenja kod mladih, te ih se potaklo na podizanje svijesti o EU vrijednostima i osvještavanje pripadnosti EU građanstvu. Utječući na znanja i stavove sudionika o migraciji i integraciji izbjeglica direktno se utjecalo na smanjenje ksenofobije kod mladih. Poznato je kako ksenofobija često uzrokuje diskriminacije u društvu po bilo kojoj osnovi, a povećavajući znanja i smanjujući ksenofobiju vjerujemo kako smo posredno utjecali i na prevenciju diskriminacije izbjeglica i migranata kod naših sudionika.

Navedeno je postignuto različitim metodama neformalnog i informalnog učenja, ali i neposrednom komunikacijom i učenjem kroz interakciju sa sudionicima iz različitih zemalja. U projektu su sudjelovali mladih iz 12 različitih zemalja, a dio tih mladih su migranti koji imaju reguliran status u državi iz koje dolaze, ali potječu iz drugih zemalja, pa možemo sa sigurnošću zaključiti kako je dobar temelj za postizanje našega cilja ležao upravo u ovoj šarolikosti sudionika. Sudionici su imali veliku mogućnost za učenje o problemima i posljedicama migracija i izbjeglištva od sudionika iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, koji su u neformalnim druženjima iznosili svoja iskustva i iskustva svojih obitelji, a svojim primjerom su pokazali kako mogu zajedno surađivati, sudjelovati u projektima i radionicama, te biti prijatelji i vjerni suradnici.

Dugoročno, projekt „Migration vs. Integration“ utječe na osnaživanja EU građanstva i integraciju izbjeglica i migranata u EU društvo.