REGIONALNI DANI EU FONDOVA U VINKOVCIMA

Sajam EU fondova održan je 13. rujna 2018. godine u razdoblju od 14 do 17 sati na Trgu bana Josipa Šokčevića u Vinkovcima. Na sajmu je sudjelovalo ukupno 16 izlagača koji su pod vodstvom programa Davora Dretara Dreleta predstavljali svoje projekte i programe. Zainteresirani pojedinci su tako imali priliku upoznati poduzetnike od kojih su mogli čuti na koji su način ostvarili svoje poslovne ideje i unaprijedili poslovanje uz pomoć sredstava iz fondova Europske unije. Također, sudionici su imali priliku degustirati ili kupiti izložene proizvode, čuti informacije o uspješnim projektima, sudjelovati u EU pitalici te osvojiti raznovrsne nagrade. Događaj je namjenjen svim građanima zainteresiranima za mogućnost korištenja EU fondova. Izlagači su imali priliku razmijeniti iskustva, povezati se s drugim sudionicima sa svrhom jačanja suradnje na svim razinama te realizacije što većeg broja projekata i programa.

Tako su djelatnici i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Županja, Marija Dugalić, predstavili četiri aktualna projekta financirana sredstvima iz EU fondova.

 

„Program zapošljavanja žena u Cerni, Gradištu i Gunji“ je projekt financiran iz Europskog socijalnog fonda, a predstavila ga je voditeljica projekta, Darija Pušeljić upoznavajući zainteresirane posjetitelje sa osnovnim ciljem ovoga projekta, a to je zapošljavanje 49 teže zapošljivih žena s nižom razinom obrazovanja iz Cerne, Gradišta i Gunje u cilju njihova osnaživanja i unaprjeđenja radnog potencijala, ali i poticanje socijalne uključenosti te povećanje razine kvalitete života krajnjih korisnika kojima će žene iz ciljane skupine pružati usluge.

„Pjesma za sve mlade“ je projekt koji se provodi u okviru Europskog socijalnog fonda kojeg je predstavila Ivana Mišković, suradnica na projektu za likovnu, glazbenu i književnu umjetnost.  Građani su upoznati s glavnim ciljevima i aktivnostima projekta, od kojih su najznačajniji uključivanje mladih u dobi od 15 do 25 godina u kulturno-umjetničke aktivnosti koje će doprinositi njihovom kreativnom i socijalnom razvoju, većoj zapošljivosti te smanjenu rizika od ulaska u NEET skupinu (NEET – engl. skraćenica od „not employed, not in education and not in training“) što je ujedno i najranjivija skupina nezaposlenih mladih osoba. Kroz vrijeme provedbe projekta održavanjem otvorenih radionica, mladi će stečena nova znanja i vještine prezentirati javnosti kroz likovne, glazbene, filmske i medijske, kazališne te književne aktivnosti.

„Humanitarni paket za Slavoniju i Pounje“ je projekt financiran sredstvima Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) putem posredničkog tijela Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a predstavila ga je administratorica projekta, Ivana Kosić. Sudionici sajma upoznati su sa projektnim aktivnostima usmjerenim na ublažavanje najgorih oblika siromaštva pružanjem nefinancijske pomoći najpotrebitijim osobama, i to hrane i/ili osnovne materijalne pomoći. Također, građani su upoznati sa ostalim osnovnim informacijama projekta; razdobljem te područjem provođenja aktivnosti.

„Coolart“ je projekt međunarodne razmjene mladih financiran od strane Europske komisije unutar programa Erasmus+, a predstavila ga je Jelena Bjelić Raonić, voditeljica projekta. Sudionici sajma upoznati su s temom projekta, a to je razvoj socijalnih vještina kroz veće sudjelovanje u kulturnim i umjetničkim aktivnostima te specifičnim ciljevima – razvijanje socijalnih i kreativnih vještina i znanja koja doprinose socijalnom uključivanju mladih, posebice mladih s manje mogućnosti, poboljšanje pristupa mladih kulturnim i umjetničkim sadržajima i aktivnostima, razvoj prosocijalnih stavova i vrijednosti u mladih, samopoštovanja i samopouzdanja te međukulturalno učenje i širenje socijalne mreže međusobne potpore među mladima.

Gradsko društvo Crvenog križa Županja, svoje je projekte predstavilo i izlaganjem promotivnih materijala na štandu.

U sklopu događaja Regionalni dani EU fondova, Sajam EU fondova medijski je popraćen od strane Večernjeg lista te Vinkovačke televizije.