SOS telefon GDCK Županja - 031/831-607

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pozivamo starije sugrađane i osobe slabijeg imuniteta da prate preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite i da narednih tjedana izbjegavaju odlaske na javna mjesta. Gradsko društvo Crvenog križa Županja u skladu s mogućnostima i potrebama građana organizirat će dostavu potrebnih lijekova i proizvoda za održavanje zdravlja te nužnih namirnica osobama koje su u najvećem riziku od obolijevanja. Svoje potrebe stariji sugrađani mogu prijaviti putem telefona 032/831-607 od ponedjeljka do petka od 8.00 do 14.00 sati.  

Molimo sve sugrađane da SOS telefon koriste isključivo starije osobe i osobe slabijeg imuniteta koji su sami i nemaju pomoć od uže i šire obitelj, susjeda, prijatelja ili neke druge osobe.
Prilikom pozivanja SOS telefona, najprije će biti obavljen informativni razgovor u svrhu utvrđivanja opravdanosti potrebe za korištenjem usluge dostave lijekova i namirnica.

Napominjemo da će djelatnici i volonteri koji će pružati dostavu potrebnih lijekova i proizvoda za održavanje zdravlja te nužnih namirnica biti propisno označeni oznakama Hrvatskog Crvenog križa.

Također, napominjemo da osobe koje će koristiti uslugu dostave hrane i lijekova, sami snose troškove, a primopredaja novca i namirnica biti će u dogovoru s osobom koja će dostaviti potrebno.

Gradsko društvo Crvenog križa Županja moli sugrađane da se uz pridržavanje svih propisanih mjera predostrožnosti Nacionalnog stožera civilne zaštite s posebnom pažnjom odnose prema najugroženijem dijelu stanovništva, starijim osobama. S obzirom da mnogo građana koji su se samoinicijativno uključili u pomoć svojim starijim susjedima u dostavi lijekova i proizvoda za održavanje zdravlja te nužnih namirnica, apeliramo da je u pružanju dobrosusjedske pomoći važno poštivati sljedeće mjere:

- Kontaktirajte ih telefonski
- Obilazite starije osobe, ali im nemojte nepotrebno ulaziti u kuću/stan
- Pozvonite ili pokucajte na vrata, dozovite osobe van
- Na udaljenosti od barem 2 metra pitajte ih što im je nužno od lijekova, proizvoda za održavanje zdravlja ili nužnih namirnica
- Dostavljene lijekove ili namirnice odložite na mjesta gdje si oni mogu sami uzeti strogo vodeći računa o higijenskim mjerama,
- Izbjegavajte uzimati novac nezaštićenim rukama, a razgovori ne smiju biti duži od 5 minuta
- Koristite zaštitnu opremu – maske, rukavice, dezinfekcijska sredstva
- Imajte na umu da se širenje virusa može spriječiti isključivo odgovornim ponašanjem!

Upute za pružatelje pomoći

Upute za primatelje pomoći