Sajam EU projekata u Županji

Na Trgu kralja Tomislava u Županji održan je 1. Sajam EU projekata, na kojemu su izloženi projekti s područja županjske Posavine, financirani iz EU fondova.               

Predstavljena su iskustva u njihovoj provedbi kao primjeri dobre prakse i motivacija za intenzivnije korištenje fondova EU-a. Organizator Sajma bila je LAR Vjeverica d.o.o. Drenovci. 

Djelatnici GDCK Županja predstavili su svoje europske projekte.

Voditeljica projekta Silvija Mikulić i administrator projekta Darko Starinec, predstavili su projekt „Humanitarni paket za Slavoniju 2“ koji je financiran iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije a kroz Operativni program za hranu i/ili osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014. – 2020. 

Cilj projekta je ublažavanje najgorih oblika siromaštva, pružanjem nefinancijske pomoći najpotrebitijim osobama i to hrane i/ili osnovne materijalne pomoći. Projekt se provodi od 30. rujna 2016. do 29. rujna 2017.

Glavna aktivnost projekta je podjela tri vrste paketa hrane i jedna podjela paketa higijene. Ciljane skupine projekta su samci i obitelji koji žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva.

Jelena Bjelić Raonić predstavila je četiri projekta razmjena mladih, čiji nositelj je u protekle četiri godine bilo GDCK Županja. Riječ je o međunarodnim projektima (2013. – „Korak bliže“; 2014. – „Connect“; 2015. – „Don'tdreamit – beit“; 2016. – „Migration vs. Integration“) usmjerenima mladima s manje mogućnosti unutar velikog europskog programa Erasmus+, a u Hrvatskoj ih provodi Agencija za mobilnost i programe EU. Sva četiri projekta usmjerena su povezivanju organizacija koje rade s mladima, te su namijenjeni mladima u riziku od socijalne isključenosti, kao što su mladi s invaliditetom, siromašni mladi, mladi iz sustava socijalne skrbi ili mladi iz ruralnih područja.

                                  

Osim navedenih, predstavljena su i dva europska projekta u kojima je GDCK Županja bio partner, a nositelj Hrvatski Crveni križ. Oba projekta financirana su iz IPA fonda za razvoj ljudskih potencijala. Jedan od njih je projekt „Ljudi u pokretu“ („People on theMove“), koji se provodio tijekom 2013. i 2014. godine, a odnosio se na pitanja migranata i izbjeglica. Drugi projekt, „Vol. UP za volontiranje“ provodio se tijekom 2014. i 2015. godine, a bio je usmjeren podizanju javne svijesti o dobrobiti volontiranja, poticanju aktivnog sudjelovanja svih građana u društvu, a posebno ranjivih i socijalno isključenih skupina te osnivanju struktura i programa koje omogućuju održiv razvoj volonterstva.

Na Sajmu su još sudjelovali gradovi, općine, komunalna poduzeća, ali i udruge, škole, privatni poduzetnici, OPG-ovi, dakle svi čimbenici našeg društva.

Financijski najvrjedniji projekt u županjskoj Posavini je Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Županja težak gotovo 77 milijuna kuna, čiji je nositelj županjski Komunalac, a partneri su Grad Županja i Općina Štitar. Sredstva su povučena iz prve tranše Operativnog programa zaštite okoliša, kada je postotak vlastitog sufinanciranja bio znatno manji od onoga koji će biti u budućnosti.

Na području općine Drenovci Agencija Vjeverica do sada je realizirala projekata u vrijednosti 20-ak milijuna kuna. Najznačajniji je Poljoprivredno-poduzetnički inkubator vrijedan 12,5 milijuna kuna, koji je 99 posto financiran europskim sredstvima.

Sajam je organiziran da se potencijalnim korisnicima pokaže da se kvalitetnim projektima može uspjeti u povlačenju sredstava iz EU fondova. 

Iz Medija : Glas Slavonije  -  Održan 1. Sajam EU projekata u Županji