Sudjelovanje na Velikoj Smotri Hrvatskog Crvenog križa u Zagrebu

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Gradsko društvo Crvenog križa Županja, 07. svibnja 2017. sudjelovalo je na velikoj Smotri Hrvatskog Crvenog križa na zagrebačkom Jarunu, gdje se obilježio Svjetski dan Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca (8. svibnja) ali i početak Tjedna Crvenoga križa u Hrvatskoj (od 8. do 15. svibnja). 

 

Smotra je započela u 10 sati, gdje je GDCK Županja zajedno s ostalim nositeljima FEAD projekata predstavio svoj projekt "Humanitarni paket za Slavoniju 2" kroz prezentaciju s provedenim aktivnostima projekta, video spot "Pogledaj oko sebe", radijski jingl "Dajmo dar za pravu stvar", Banner s osnovnim informacijama o projektu i Banner za javnu kampanju prikupljanja donacija te letke i plakate korištene za promidžbu projekta. 

                   

Na smotri su prikazane sve humanitarne aktivnosti HCK i Društava Crvenog križa uz pomoć kojih se pridonosi društvenoj dobrobiti (prevencija ovisnosti, prva pomoć, mladi i volontiranje, briga o vodi, sanitaciji i higijeni u katastrofama, asanacija bunara, promocija zdravlja, podjela humanitarne pomoći, skrb o starima i nemoćnima, posudionica medicinskih i ortopedskih pomagala, darivanje krvi, psihosocijalna podrška u krizama, služba traženja, zaštita izbjeglica i migranata). 

 

Posjetitelji imali su priliku vidjeti pravo šatorsko naselje (više od 30 šatora) kakvo se gradi u kriznim situacijama te tako osjetiti atmosferu djelovanja u terenskim uvjetima. Sadržaji u kampu koncipirani su na način da su posjetitelji imali mogućnost iskušati neke od naših aktivnosti kako bi i sami shvatili važnost našega rada, a mogli su se družiti i s našim korisnicima (tražiteljima azila, osobama s invaliditetom).

 

Građani su mogli pogledati i modernu opremu Crvenoga križa koja se koristi kako u kriznim, tako i u mirnodopskim uvjetima (čamci za spašavanje, pročišćivači vode, terenske kuhinje, šatori, pumpe, agregati, isušivači prostora…) te kušati grah koji se kuhao u terenskoj kuhinji.  

 

 

Središnji dio bila je atraktivna atraktivna vježba spašavanja života na vodi u kojoj su sudjelovali članovi interventnih timova, a njihov zadatak bio je spašavanje osobe uz pomoć modernog uređaja za pretraživanje dna.

 

Odmah nakon te vježbe, posjetitelji su imali priliku vidjeti kako izgleda hitna dostava humanitarne pomoći u kojoj je sudjelovao vojni helikopter.

 

Vježba je započela oko 12 sati.             .
 

 

 

Poseban dio na Smotri bio je posvećen djeci za koju je pripremljen bogat sadržaj ispunjen igraonicama, radionicama, predstavama i performansima, a za najmlađe su pripremljeni i prigodni darovi.