Sudjelovanje na Velikoj Smotri Hrvatskog Crvenog križa u Zagrebu

Gradsko društvo Crvenog križa Županja, 07. svibnja 2017. sudjelovalo je na velikoj Smotri Hrvatskog Crvenog križa na zagrebačkom Jarunu, gdje se obilježio Svjetski dan Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca (8. svibnja) ali i početak Tjedna Crvenoga križa u Hrvatskoj (od 8. do 15. svibnja). 

 

Smotra je započela u 10 sati, gdje je GDCK Županja zajedno s ostalim nositeljima FEAD projekata predstavio svoj projekt "Humanitarni paket za Slavoniju 2" kroz prezentaciju s provedenim aktivnostima projekta, video spot "Pogledaj oko sebe", radijski jingl "Dajmo dar za pravu stvar", Banner s osnovnim informacijama o projektu i Banner za javnu kampanju prikupljanja donacija te letke i plakate korištene za promidžbu projekta. 

                   

Na smotri su prikazane sve humanitarne aktivnosti HCK i Društava Crvenog križa uz pomoć kojih se pridonosi društvenoj dobrobiti (prevencija ovisnosti, prva pomoć, mladi i volontiranje, briga o vodi, sanitaciji i higijeni u katastrofama, asanacija bunara, promocija zdravlja, podjela humanitarne pomoći, skrb o starima i nemoćnima, posudionica medicinskih i ortopedskih pomagala, darivanje krvi, psihosocijalna podrška u krizama, služba traženja, zaštita izbjeglica i migranata). 

 

Posjetitelji imali su priliku vidjeti pravo šatorsko naselje (više od 30 šatora) kakvo se gradi u kriznim situacijama te tako osjetiti atmosferu djelovanja u terenskim uvjetima. Sadržaji u kampu koncipirani su na način da su posjetitelji imali mogućnost iskušati neke od naših aktivnosti kako bi i sami shvatili važnost našega rada, a mogli su se družiti i s našim korisnicima (tražiteljima azila, osobama s invaliditetom).

 

Građani su mogli pogledati i modernu opremu Crvenoga križa koja se koristi kako u kriznim, tako i u mirnodopskim uvjetima (čamci za spašavanje, pročišćivači vode, terenske kuhinje, šatori, pumpe, agregati, isušivači prostora…) te kušati grah koji se kuhao u terenskoj kuhinji.  

 

 

Središnji dio bila je atraktivna atraktivna vježba spašavanja života na vodi u kojoj su sudjelovali članovi interventnih timova, a njihov zadatak bio je spašavanje osobe uz pomoć modernog uređaja za pretraživanje dna.

 

Odmah nakon te vježbe, posjetitelji su imali priliku vidjeti kako izgleda hitna dostava humanitarne pomoći u kojoj je sudjelovao vojni helikopter.

 

Vježba je započela oko 12 sati.             .
 

 

 

Poseban dio na Smotri bio je posvećen djeci za koju je pripremljen bogat sadržaj ispunjen igraonicama, radionicama, predstavama i performansima, a za najmlađe su pripremljeni i prigodni darovi.