Svjetski dan humanosti – 19. kolovoza

Svake godine 19. kolovoza obilježava se Svjetski dan humanosti. Na taj se dan prisjećamo humanitarnih radnika koji su izgubili svoje živote obavljajući svoj posao i ujedno odajemo počast svima koji naporno svakodnevno rade diljem svijeta. Ovaj je dan prilika da se podsjeti vlade svih zemalja na njihovu odgovornost za zaštitu i brigu o sigurnosti volontera i zaposlenika humanitarnih organizacija, bez koje oni ne mogu obavljati svoj posao.
Volonteri i zaposelenici nacionalnih društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca žive sa sredinama u kojima djeluju. Znaju kulturu i običaje, govore jezik i poznaju vrijednosti društva. Kao dio svoje sredine razumiju potrebe najvulnerabilnijih osoba. Volonteri i zaposlenici Crvenog križa i Crvenog polumjeseca prvi djeluju u kriznim situacijama umanjujući patnje, ponekad i po cijenu vlastitog života i njima povodom Svjetskog humanitarnog dana zahvaljujemo, odajemo im počast i sjećamo ih se, ne samo javno, već i u našim srcima.

Volonteri i djelatnici Crvenog križa i Crvenog polumjeseca diljem svijeta rade u skladu s načelima Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca - humanosti, nepristranosti, neutralnosti, neovisnosti, dragovoljnosti, jedinstva i univerzalnosti.

Ujedinjeni narodi, 11. prosinca 2008. godine, proglasili su 19. kolovoza Svjetskim danom humanosti nastojeći doprinijeti jačanju svijesti o važnosti humanitarnih aktivnosti u svim dijelovima svijeta kao i važnosti međunarodne suradnje u ostvarivanju tog cilja.

Izvor HCK