Uspješno proveden projekt razmjene mladih "Coolart"

U Odmaralištu Gradskog društvu Crvenog križa u Rogoznici provodio se projekt ''Coolart'' financiran od strane Europske komisije unutra programa Erasmus+ u razdoblju od 30.08 do 8.09. 2018. godine. Projekt ''Coolart'' projekt je razmjene mladih sa susjednim partnerskim zemljama Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom te Srbijom, a  koji je namjenjen za mlade s manje mogućnosti u dobi od 18 do 30 godina. U projektu su sudjelovali sudionici iz Gradskog društva Crvenog križa Županja, sudionici Škole za osnovno i srednje obrazovanje sa domom ''Vuk Karadžić' 'iz Sombora te sudionici iz Udruge osoba s posebnim potrebama ''Put u život'' Orašje. U projekt je uključeno  43 sudionika, po 14 iz svake zemlje, od čega se u svakoj grupi nalazilo po 2 voditelja, 2 osobe u pratnji i 10 mladih sudionika te jedan zdravstveni voditelj zbog poteškoća sudionika.

Projektne aktivnosti su završile, no dojmovi među sudionicima se još nisu slegnuli. Ovakvi projekti ostavljaju neizbrisiv trag i doista mnogo utječu na njihove živote u budućnosti. Aktivnosti koje su se provodile tijekom razmjene mladih uvelike su utjecale na poticanje socijalnih vještina kroz sudjelovanje u kulturnim i umjetničkim aktivnostima. Mladi su kroz 10 aktivnih dana spoznali značenja riječi umjetnost i kultura kroz radionice koje su se održavale na kreativan i zanimljiv način; istraživanjem i upoznavanje kulture mjesta, slikanjem, glumom, pjevanjem, plesanjem, a sve to u ugodnoj atmosferi i dobrom društvu u kojem smo svi slični i svi različiti. Cijela ova priča bila nam je još zanimljivija jer je sunčano i iznimno toplo vrijeme pogodovalo još boljem raspoloženju.

S obzirom da su sudionici projekta suočeni s limitiranim kulturno-umjetničkim aktivnostima koje ograničavaju njihov osobni rast i razvoj i integraciju u društvo, ovim projektnim aktivnostima otvorena su vrata daljnjem uključivanju u kulturne i umjetničke sadržaje u njihovoj lokalnoj zajednici, a sudionici su potaknuti kvalitetnije provoditi svoje slobodno vrijeme. Isto tako, sudionici su poboljšali svoje komunikacijske vještine, bolje upoznali mlade iz različitih kulturalnih sredina.  Ovaj projekt pridonosi tome da mladi s manje mogućnosti budu otvoreniji u svojim stavovima te otvoreniji prema drugim kulturama šireći na taj način svoju socijalnu mrežu i na druge zemlje. Ovakve aktivnosti mlade potiču na samozastupanje, stvaranje i iznošenje svojih stavova i asertivno zauzimanje za svoja prava. Projektom se potiče razvoj interesa kod mladih s manje mogućnosti, kako bi utjecali na njihove životne navike i potaknuli ih na korištenje resursa u svojoj zajednici te na sudjelovanje u društvenim aktivnostima njihove zajednice.

Sadržaj projekta ''Coolart'' u sebi sadrži nešto jedinstveno što na sudionike zaista djeluje motivirajuće i pozitivno. Njihovi vlastiti potencijali dođu u prvi plan i budu vrlo brzo prepoznati te pravilno usmjereni. Stvore se vrlo čvrste veze između svih sudionika i zaista ostave snažan utisak. Ovakve priče znak su uspješnosti provedbe projekte razmjene mladih te poticaj voditeljima na daljnje angžmane oko ovakvih projekata.