Završen projekt razmjene mladih "Misija: socijalna uključenost"

U Gradskom društvu Crvenog križa Županja završio  je  31. listopada 2017. godine s provedbom projekt ''Misija: socijalna uključenost'' financiran od strane Europske komisije unutra programa Erasmus+. Projekt ''Misija: socijalna uključenost'' projekt je razmjene mladih sa susjednim partnerskim zemljama Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom te Srbijom, a  koji je bio namjenjen za mlade s manje mogućnosti u dobi od 17 do 30 godina. U projektu su sudjelovali sudionici iz Gradskog društva Crvenog križa Županja, sudionici iz Crvenog krsta Sombor te sudionici iz Udruge osoba s posebnim potrebama ''Put u život'' Orašje. Projekt se provodio od 1.kolovoza 2017. godine, a  projektne aktivnosti provodile su se u Odmaralištu GDCK-a u Rogoznici u trajanju  od 7. rujna do 14. rujna 2017. godine.

Glavni cilj projekta bilo je poticanje socijalne uključenosti mladih sa manje mogućnosti, čime se tijekom provedbe projektnih aktivnosti u Rogoznici  potaknulo učenje i razvoj komunikacijskih i socijalnih vještina kako bi se potknulo samozastupanje, stvaranje i iznošenje svojih stavova i asertivno zauzimanje za svoja prava, potaknuo se razvoj interesa kod mladih s manje mogućnosti  kako bi utjecao na njihove životne navike i potaknulo ih na korištenje resursa u svojoj zajednici i sudjelovanjem u društvenim aktivnostima njihove zajednice. Sudionici su naučili neka osnovna pravila zdravih životnih navika, poput zdrave prehrane, bavljenja sportom, reproduktivnog zdravlja i slično, ali i o tome što su emocije te kako ih prepoznati i njima upravljati. Kroz nekoliko ciljanih aktivnosti saznali su nešto više o svojim pravima i kako prepoznati kršenje ljudskih prava, a započeli  su i razvoj važnih znanja i vještina bitnih za uključivanje na tržište rada. Također su predstavljali svoju kulturu i upoznavali tuđu, razvijali vlastitu kreativnost, stekli nova poznanstva i prijateljstva i na taj način proširili svoju socijalnu mrežu te poboljšali svoje samopouzdanje.

Tijekom ove razmjene mladih, većina sudionika se oslobodila vlastitih kočnica te su uspjeli izraziti sebe, svoja znanja i vještine, otkriti želje u svrhu planiranja vlastite budućnosti te pokazati svima nama da ne žele da ih se stavlja u okvire nego da im se daju jedanke šanse u društvu jer oni žele, znaju i mogu. Ovim mladima potrebno je omogućiti da ostvare svoj puni potencijal u životu i da se ostvare kao punopravni članovi društva te da iz društva ni u kojoj mjeri ne budu isključeni. Ovi sudionici su mladi, a nalaze se u životnom periodu gdje se bore sami sa sobom, gdje su prepušteni sami sebi i gdje,  s obzirom na opće stanje u društvu, ne vide svijetlo za bolje sutra. Ovakvim načinom rada, mi koji se bavimo mladima s manje mogućnosti, želimo raskrčiti put i omogućiti našim mladima da ugledaju tračak svijetla na kraju tunela kojim ćemo ih mi povesti i omogućiti im da budu ono što jesu.