25. listopad - Dan dobrovoljnih davatelja krvi u Republici Hrvatskoj

I ove godine u Hrvatskoj se 25. listopada obilježava Dan dobrovoljnih darivatelja krvi. Na taj je dan 1953. u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi, a organizirao ju je Hrvatski Crveni križ, organizacija koja danas okuplja najveći broj darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj i osigurava 80 posto iskazane potrebe zdravstva RH za dozama krvi.

Manje mladih darivatelja      

Unatoč pandemiji, Hrvatski Crveni križ sa svojim društvima u akcijama darivanja prikupio je 142 265 doza krvi od ukupno 176 938 koliko ih je prikupljeno u Hrvatskoj protekle godine. Pandemija je ipak ostavila traga  jer su brojni darivatelji bili spriječeni odazvati se akcijama darivanja krvi, posebno mladi.
 
Nije bilo moguće organizirati akcije u školama s maturantima, a to je često prvi doticaj mladih s darivanjem krvi. Usto, brojni mladi su odselili i populacija darivatelja krvi u RH sve je starija. Navedene okolnosti treba shvatiti ozbiljno jer ako i dalje u Hrvatskoj želimo biti samodostatni u pogledu zaliha krvi i krvnih pripravaka, onda svi zajedno kao društvo trebamo pronaći načine da mlade što više uključimo u sustav darivanja krvi.

Blagi porast žena u darivanju krvi

Najveći broj doza krvi (61%) prikupljen je na akcijama davanja krvi organiziranim prema mjestu stanovanja, a sve se manje (12%) akcija organizira prema mjestu rada. Analizirajući spolnu strukturu davatelja krvi, od ukupnog broja prikupljenih doza krvi, 26.312 ili 18% darovale su žene, a 115.953 ili 82% muškarci.
 
Nakon nekoliko godina stagnacije bilježi se blagi porast broja žena. Među darivateljima koji su prvi puta darovali krv 38% su osobe ženskog spola a 62% muškog.

Obilježavanje diljem Hrvatske

Dan dobrovoljnih darivatelja krvi obilježava se diljem Hrvatske akcijama darivanja krvi te svečanostima na kojima će se darivateljima uručiti priznanja i zahvalnice. Središnje događanje održava se u Osijeku i to akcijom darivanja krvi u Medicinskoj školi od 9 do 12 sati, a potom svečanošću dodjele zahvalnica i priznanja u Nadbiskupskom vikarijatu.
 

Hrvatski Crveni križ

Svim darivateljicama i darivateljima krvi, Gradsko društvo Crvenog križa Županja čestita njihov dan – Dan dobrovoljnih darivatelja krvi! Vi ste istinska vrijednost ovoga društva i budite ponosni na činjenicu da vaša plemenitost spašava živote.
Hvala vam na tome!