GDCK Županja obilježilo 25. listopad - Dan darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj

Dan dobrovoljnih davatelja krvi u Republici Hrvatskoj obilježava se 25. listopada. Na taj je dan 1953. u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno. Takav način prikupljanja krvi smatra se najsigurnijim zbog zdravlja primatelja, a ujedno omogućuje dostupnost krvi i krvnih pripravaka svima kojima je krv neophodno potrebna u liječenju.

U povodu toga dana GDCK Županja organiziralo je svečanosti dodjele zahvalnica i priznanja višestrukim darivateljima krvi u znak priznanja za višestruko dobrovoljno darovanu krv, za izraženu plemenitost, humanost i ljubav prema čovjeku. Višestruki darivatelji krvi primili su zahvalnicu i značku za 5 i više (15 osoba), 10 i više (30 osoba), 20 i više (35 osoba), 25 i više (1 osoba), 30 i više (17 osoba), 35 i više (1 osoba – žene), 40 i više (11 osoba), 50 i više (12 osoba – muškarci), 55 i više (1 osoba – žene) te 75 i više darivanja krvi (2 osobe). Obiteljske zahvalnice primile su 3 obitelji.

Svečanosti su održane 26. listopada 2021. u Županji za darivatelje krvi s područja Grada Županje i Općine Bošnjaci, 27. listopada 2021. u Vrbanji za darivatelje krvi s područja Općina Drenovci, Gunje i Vrbanje te 28. listopada 2021. u Babinoj Gredi za darivatelje krvi s područja Općina Gradište, Cerne, Štitara i Babine Grede.

Darivatelji krvi koji su 35, 50, 55, 75 i 100 puta darovali krv, 25. listopada 2021. godine su, na Dan dobrovoljnih darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj, primili su zahvalnice te brončani, srebrni ili zlatni znak Hrvatskog Crvenog križa na svečanosti koju je upriličio župan Vukovarsko-srijemski gospodin Damir Dekanić.

Isti jubilarci su nagrađeni i od predstavnika njihovih lokalnih samouprava. Tako je gospodin Damir Juzbašić gradonačelnik Grada Županje uručio prigodne poklone Grada Ivici Kelavi, Gordanu Husareku te Robertu Varziću za 50 i više darivanja krvi, dok je načelnik općine Bošnjaci Andrija Juzbašić prigodni poklon Općine uručio gospođi Tereziji Plavšić za 55 puta darovanu krv.

Načelnik općine Vrbanja Velimir Redl uručio je prigodni poklon Općine gospodinu Goranu Mihalju za 50 puta darovanu krv, dok je Josip Nasurović, načelnik općine Drenovci uručio poklon gospođi Kati Granovljević koja je krv darovala više od 35 puta te gospodinu Ivanu Zekiću za 50 i više darivanja krvi. Gospodin Ante Gutić, načelnik općine Gunja uručio je prigodni poklon gospodinu Borislavu Bertiću za 50 i više darivanja krvi te gospodinu Esadu Isakoviću za 75 i više darivanja krvi.

Načelnik općine Babina Greda Josip Krnić uručio je prigodni poklon Općine Davoru Vukoviću za 50 puta darovanu krv, dok je gospodin Franjo Stojanović prigodni poklon Općine primio na svečanosti u povodu dana Općine Babina Greda u travnju ove godine. Načelnik općine Gradište Srećko Papac uručio je prigodne poklone gospodinu Ivici Jovanovcu, gospodinu Željku Gaguliću te gospodinu Ivanu Prkiću za 50 i više puta darovanu krv. Načelnik općine Štitar Stjepan Gašparović je uručio prigodne poklone gospodinu Željku Kobaševiću i gospodinu Zvonku Dominkoviću za 50 i više darivanja krvi. Poklone je umjesto njih primio predsjednik ODCK Štitar gospodin Ivan Vukić. Nažalost, zbog teške bolesti gosp. Dominković više nije u mogućnosti darivati krv.

Zahvaljujemo gradonačelniku Grada Županje i načelnicima općina Bošnjaci, Vrbanja, Drenovci, Gunja, Babina Greda, Gradište te Štitar što su se i ovaj puta odazvali našoj zamolbi i prigodnim poklonom odali priznanje i zahvalu darivateljima krvi.

Svim darovateljima krvi još jednom upućujemo iskrene čestitke za darovanu krv i humanost na djelu.