Radovi na Energetskoj obnovi zgrade Gradskog društva Crvenog križa Županja na adresi Dr. Franje Račkog 30b u Županji

Gradsko društvo Crvenog križa Županja je 16. studenog 2018. godine sa Ministarstvom Graditeljstva i prostornog uređenja (Posredničko tijelo raziine 1) te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinovitost (Posredničko tijelo razine 2) sklopilo Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financira  iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ugovorom su Gradskom drutšvu Crvenog križa Županja dodijeljena bespovratna sredstva u svrhu provedbe projekta pod nazivom „Energetska obnova zgrade Gradskog društva Crvenog križa Županja na adresi Dr Franje Račkog 30b, Županja“.

Projektom energetske obnove financirane su aktivnosti izrade projektne dokumentacije, radovi na energetskoj obnovi zgrade, usluga stručnog nadzora građenja, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon energetske obnove, upravljanje projektom i administracija te usluga promidžbe i vidljivosti.

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 624.386,30 kn, od čega bespovratna sredstva iznose 395.878,51 kn, a dolaze iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ostatak iznosa je na sebe preuzelo Gradsko društvo Crvenog križa Županja, kao korisnik projekta. Gradsko društvo Crvenog križa Županja se prijavilo na Javni poziv za podnošenje prijava za sufinanciranje projekata organizacija civilnog društva ugovorenih u okviru programa Europske unije i inozemnih fondova za 2018. godinu, koji je raspisan od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Ugovorom koji je potpisan 21. siječnja 2019. godine  Gradskom društvu Crvenog križa Županja je odobreno do 91.403,12 kn sufinanciranja za projekt energetske obnove, čime se vlastiti udio sufinanciranja značajno smanjio.

Radovima na energetskoj obnovi će se povećati toplinska zaštita vanjskoga zida, povećat će se toplinska zaštita stropa i poda prema negrijanom prostoru te će se zamijeniti vanjska stolarija. Navedenim radovima će se ostvariti ušteda toplinske energije u iznosu od 56,15% u odnosu na stanje prije energetske obnove. Završetak radova se očekuje do kraja rujna 2019. godine, a završetak cijelog projekta do studenog 2020. godine.

Stručnu je pomoć u pripremi, kao i u provedbi projekta pružila tvrtka EKOSUSTAV d.o.o. iz Vukovara. Radove na energetskoj obnovi provodi Zajednica ponuditelja: „ZO GIPS-BAU iz Županje i Obrt „Bakrovod“ iz Županje, dok stručni  nadzor  provodi  tvrtka „Dom na kvadrat d.o.o.“ iz Županje.


Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.