Usluga prijevoza provodi se prema utvrđenom rasporedu vožnje, pet dana u tjednu

ŽUPANJA - Hrvatski Crveni križ – GD CK Županja, u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Županja i Gradom Županja, a u suradnji s Općinom Gradište, od prošlog mjeseca provodi Projekt „Mobilnost u zajednici“ na području grada Županje i općina Gunja, Drenovci, Babina Greda, Štitar, Bošnjaci, Gradište, Vrbanja i Cerna.

Cilj projekta je unapređivanje kvalitete života socijalno ugroženih, starijih i nemoćnih osoba, osoba s invaliditetom i s kroničnim bolestima, a usmjeren je na pružanje usluge prijevoza do socijalnih, zdravstvenih i drugih ustanova. Riječ je o oko 350 osoba koje žive samostalno u vlastitom domu i kojima će biti omogućena mobilnost te dostupnost socijalnih usluga u zajednici i pravovremene zdravstvene usluge.

- Korisnici su prisiljeni radi obavljanja većine poslova koje ne mogu obaviti u mjestu stanovanja plaćati skup javni ili taksi-prijevoz, a javni prijevoz najčešće i ne prometuje u potrebno vrijeme. Problem je i u tome što mnoge stare, nepokretne i invalidne osobe i ne mogu koristiti takav prijevoz. Jedan od razloga smještaja starijih i nemoćnih osoba u ustanove socijalne skrbi i domove je i taj što ne mogu same posjetiti liječnika, obaviti poslove koji su izvan mjesta stanovanja i slično - pojašnjava voditeljica projekta Silvija Mikulić.

Njegovom će se realizacijom omogućiti veća uključenost starijih ljudi i bolje ostvarenje njihovih prava, a u konačnici i što duži boravak kod svoje kuće. Dugoročne promjene koje će nastati provedbom projekta su: povećanje kvalitete života starijih osoba, prevencija institucionalizacije, odnosno poticanje ostanka i neovisnog života starijih osoba u vlastitom domu, smanjenje rizika od socijalne isključenosti, poticanje aktivnog i zdravog starenja, omogućavanje starim i nemoćnim osobama lakše dostupnosti medicinskih i drugih usluga, senzibiliziranje lokalnih sredina za potrebe starijih osoba te poticanje na volontiranje.

Izrađeno je i svim općinama, ustanovama, organizacijama i udrugama distribuirano 700 letaka i 40 plakata radi širenja informacija o projektu do krajnjih korisnika i povećanja dostupnosti usluge prijevoza svima kojima je to potrebno. Usluga prijevoza provodi se prema utvrđenom rasporedu vožnje, pet dana u tjednu, osam sati dnevno. Starijim osobama koje se nisu odmah uključile u projekt bit će omogućeno i kasnije pristupanje korištenju usluga prijevoza, sve do završetka projektnih aktivnosti.

- Volonteri će pomagati starijim i nemoćnim osobama prilikom ulaska i izlaska iz kombija, prilikom odlaska u nabavu lijekova ili drugih životnih potrepština - kaže Mikulić.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ