ŠOKAČKO SIJELO U CJELODNEVNOM BORAVKU

          Cjelodnevni boravak za odrasle osobe s intelektualnim i mentalnim oštećenjem GDCK-a Županja i ovih je dana bio prepun različitih sadržaja. Šokačko sijelo obilježavali smo na svoj jedinstven način, a  naši korisnici uživali su u svim aktivnostima. S obzirom da je ova velika manifestacija na razini cijelog grada, uključivali smo se s našim korisnicima u razne aktivnosti Šokačkog sijela i ponovno pokazali kako smo punopravni članovi društva u našoj lokalnoj zajednici.

         U našim prostorijama zadnjih je nekoliko dana odjekivao zvuk tambure, vrijedne ruke naših korisnika bile su zaposlene oslikavanjem šokačkih motiva, uvježbavale su se tradicijske pjesme i plesovi našega kraja, izrađivale tikvice, a onaj najjači i najsnažniji odjek bio je upravo smijeh naših korisnika koji su u svemu neizmjerno uživali. Sebe također nazivamo Čuvarima tradicije te svake godine Šokačko sijelo upriličimo na razne načine i trudimo se sačuvati ovaj naziv. Početkom veljače nastupili smo na Malom šokačkom sijelu gdje smo prikazali bogat glazbeno-scenski program. Naši korisnici s ponosom su izveli folklorne plesove i pjesme poput Predite prelje, Ajde diko, ajde lane moje, Igrala bi dere i druge koji su bili isprepleteni kratkim dramatizacijama. Ni pokladna povorka nije nas zaobišla. Ove godine ulicama grada prošetali smo predstavljajući društvenu igru Čovječe, ne ljuti se, a na pozornici smo prikazali kako ta igra izgleda na velikoj površini sa pravim igračima.

      Mnogi ljudi ovih su dana zastajali ispred kuće u kojoj svakodnevno boravimo te razgledavali naše dekoracije kojima smo uredili vanjski prostor. Oslikane tikvice, tambura samica i šokački šeširi od drvenih ploča te Šokac i Šokica načinjeni od kalenica za cvijeće svakodnevno mame poglede. Ovi oslikani predmeti samo su pozivnica na ulazak u našu kuću u kojoj je predstavljena cijela jedna šokačka priča. Nekoliko kutaka naše kuće uređeno je na temu ovogodišnjeg Šokačkog sijela ''Lipo ti se šokica opravlja'', a svaki predmet ima svoju povijesnu priču. Ove godine iznimno smo se potrudili u uređenju prostora, a kako bi sve bilo tako bogato uređeno doprinjeli su korisnici, voditelji i volonteri.

      Našim aktivnostima se ponosimo, a vrijedno ćemo raditi i dalje. Ispred nas je čitava godina u kojoj ćemo se također truditi, stvarati, doprinositi svom razvoju, zajednici i uvijek težiti ka višem cilju jer mi možemo, hoćemo i želimo.