PRIGODNO OTVORENA ENERGETSKI OBNOVLJENA ZGRADA GRADSKOG DRUŠTVA CRVENOG KRIŽA ŽUPANJA TE ODRŽANA TISKOVNA KONFERENCIJA EU PROJEKTA „ENERGETSKA OBNOVA ZGRADE GRADSKOG DRUŠTVA CRVENOG KRIŽA ŽUPANJA“

U petak, 26. lipnja 2020. godine u Hrvatskom Crvenom križu Gradsko društvo Crvenog križa Županja javnosti je predstavljen projekt „Energetska obnova zgrade Gradskog društvo Crvenog križa Županja“ kao i svi njegovi rezultati.

Događanje je započelo uvodnim pozdravom Terezije Nemetz predsjednice GDCK Županja. Istaknula je da se projekt provodi s ciljem energetske obnove koja će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje/hlađenje (QH,nd) na godišnjoj razini (kWh/god) od najmanje 50% u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje/hlađenje prije provedbe navedenih mjera i korištenje obnovljivih izvora energije. Ukupna vrijednost projekta „Energetska obnova zgrade Gradskog društvo Crvenog križa Županja“ je 626.511,30kn od toga EU sufinanciranje je 395.878,51kn, a 91.403,12kn Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Skup je pozdravio i dr. Mato Karalić, predsjednik društva CK Vukovarsko-srijemske županije te je istaknuo da se GDCK Županja, prema uspješnosti djelovanja i ostvarenim rezultatima, nalazi među prvih pet od ukupno 131 društava u Hrvatskoj, a sve to zahvaljujući i velikoj potpori lokalne zajednice i HCK-a.

Nakon uvodnih pozdrava, Davor Miličević gradonačelnik Grada Županja je prigodno otvorio energetski obnovljenu zgradu Gradskog društvo Crvenog križa Županja u okviru provedbe EU projekta. Pohvalio je iznimno dobru suradnju Grada s GDCK Županja, naglasivši da je društvo vrlo aktivno i uspješno u pripremi i provedbi brojnih projekata, s ciljem unaprjeđenja kvalitete života građana na području na kojemu djeluje.
Potom je uslijedila tiskovna konferencija gdje je pored navedenih sudjelovao i Mihajlo Nagy, vanjski voditelj projekta iz tvrtke Eko sustav d.o.o. koji je informirao da je trajanje projekta 24 mjeseca od 16. studenog 2018. do 15. studenog 2020. godine. Nakon uspješno završene izrade projektne dokumentacije te potpisanog Ugovora za sufinanciranje radova Energetske obnove zgrade Gradsko društvo Crvenog križa Županja na adresi Dr. Franje Račkog 30b, Županja, pristupilo se samom izvođenju radova energetske obnove koji su u travnju ove godine završeni i odobreni od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Sukladno izrađenoj projektnoj dokumentaciji Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Županja projektom je implementirao slijedeće mjere energetske učinkovitosti: izrada glavnog projekta energetske obnove, povećanje toplinske zaštite krova iznad grijanog prostora, povećanje toplinske zaštite vanjskog zida, povećanje toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru, zamjena vanjske stolarije, ugradnja novog visoko-učinkovitog sustava grijanja, zamjena ili uvođenje sustava hlađenja novim visokoučinkovitim sustavom, zamjena unutarnje rasvjete učinkovitijom, uvođenje sustava daljinskog očitanja potrošnje energije i vode i sustava kontrolnih mjerila energenata i vode.

Realizacija navedenih mjera rezultirala je energetskom obnovom zgrade Gradskog društvo Crvenog križa Županja kojom je projektirana ušteda toplinske energije za grijanje (QH,nd) nakon provedbe projekta od 56,15% a također i smanjenje emisije CO². Pored toga, energetska obnova je doprinijela smanjenju režijskih troškova, smanjenju troškova održavanja, poboljšanju toplinske ugodnosti i poboljšanju samog stanja zgrade te su se osigurala radna mjesta tijekom energetske obnove.

Više informacija o projektu „Energetska obnova zgrade Gradskog društvo Crvenog križa Županja“ na linku: https://www.crvenikrizzupanja.hr/

Više informacija o projektima energetske obnove na linku: http://www.strukturnifondovi.hr/ i https://strukturnifondovi.hr/eu-fondovi/esi-fondovi-2014-2020/op-konkure... , http://europski-fondovi.eu/program/europski-fond-za-regionalni-razvoj te na stranici Ministarstva graditeljstva http://www.mgipu.hr/default.aspx?id=49019
 


Projekt je sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Ovaj projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Stajališta izražena u ovom priopćenju isključiva su odgovornost Hrvatskog Crvenog Križa Gradskog društva Crvenog križa Županja i ne izražavaju nužno stajalište Europske unije niti Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

 

 

Galerija fotografija