25. srpanj – Svjetski dan prevencije utapanja

Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Županja dana 25. srpnja 2022. godine od 9 do 11 sati obilježava Svjetski dan prevencije utapanja, u okviru Županjskog ljeta koje organizira i financira Turistička zajednica Grada Županje.

25. srpnja 2021. godine prvi puta je u svijetu obilježen Svjetski dan prevencije utapanja, nakon što je Generalna skupština UN-a usvojila povijesnu rezoluciju o globalnom sprječavanju utapanja 28. travnja 2021. koja prepoznaje razmjere i utjecaj prevencije utapanja na globalnoj razini i pozvala na koordinirano multidisciplinarno djelovanje kako bi se spriječilo utapanje - vodeći uzrok smrti i invaliditeta zbog ozljeda širom svijeta.

U svrhu informiranja i educiranja što većeg broja ljudi, GDCK Županja će zajedno sa stručnim osobama na gradskom izletištu „Poloji“ održati pokaznu vježbu spašavanja utopljenika te predavanje o pravilnom i odgovornom ponašanju na moru i kupalištima za vrijeme ljetnih vrućina uz simulaciju pružanja prve pomoći kod utapanja ili drugih nezgoda uzrokovanih neodgovornim ponašanjem.

Svi sudionici, a posebice oni najmlađi, moći će sudjelovati u edukacijskoj radionici Kodeks sigurnosti na vodi. Cilj radionice je podučavanje djece o pravilima ponašanja na vodi i rizicima povezanim sa vodom. Uz sudjelovanje u radionici te praćenju pokaznih vježbi bit će prilike za druženje i osvježenje svih sudionika i uzvanika.

Informacije o događaju:

  • 25. srpnja 2022. godine
  • Gradsko izletište „Poloji“, Županja
  • 9 – 11 sati

Zašto su edukacija i prevencija bitne?

Utapanje je jedan od vodećih uzroka slučajne smrti širom svijeta, ali i u Europi. Svake godine u europskim vodama utapanjem umre 23.000 ljudi. To znači u prosjeku više od tri osobe svaki sat. U Hrvatskoj godišnje u prosjeku od utapanja umre 90 ljudi. Upravo utapanje vodeći je uzrok smrti kod djece u Hrvatskoj, odmah nakon prometnih nesreća, a jedan je i od pet glavnih razloga među nesretnim slučajevima u Republici Hrvatskoj.

Utapanje je nedovoljno prepoznato javnozdravstveno pitanje koje pogađa sve zemlje i regije, a može se spriječiti stoga je i slogan drugog Svjetskog dana prevencije utapanja – Svatko se može utopiti, ali nitko ne bi trebao!