Svjetski dan Prve pomoći u znaku marginaliziranih osoba 14. rujna 2019. i Tjedan borbe protiv TBC-a

 

Dana, 14. rujna 2019. godine, na Trgu kralja Tomislava u Županji  GDCK Županja obilježilo je Svjetski dan Prve pomoći i Tjedan borbe protiv TBC-a. Ovogodišnja tema je bila Prva pomoć i marginalizirane osobe. Sudionicima je održana edukacija iz pružanja Prve pomoći prilikom epileptičkog napada, gušenja, stanja alkoholiziranosti i trovanja alkoholom te raznih ozljeda (opekline, porezotine, ozljede nastale prilikom neopreznog korištenja pirotehnike i sl.). U edukaciji su sudjelovali i korisnici Cjelodnevnog boravka za odrasle osobe s intelektualnim i mentalnim oštećenjem Crvenog križa Županja. 

Obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći prilika je za isticanje važnosti prve pomoći na globalnoj razini kao humanog čina. Uključivanjem šire javnosti utječe se na promjene u razmišljanju o značaju prve pomoći u svakodnevnom životu. Obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći zajednička je akcija svih društava HCK. Tim povodom organiziraju se različite aktivnosti s ciljem popularizacije prve pomoći i ukazivanja na važnost pravodobne i na pravilan način pružene prve pomoći.

                 


Prema Zakonu o Hrvatskom Crvenom križu (NN 71/10) tradicionalno se već dugi niz godina obilježava Tjedan borbe protiv tuberkuloze, od 14. do 21. rujna, kao Zajednička akcija u radu svih društava Hrvatskog Crvenog križa. Na taj način želi se informirati građane, oboljele osobe i članove njihovih obitelji o prevenciji i suzbijanju tuberkuloze u našoj zemlji.

GDCK Županja 14. rujna 2019. godine, na Trgu kralja Tomislava posjetiteljima događaja podijelilo promotivni materijal u svrhu  podizanja svijesti građana o tuberkulozi, njezinoj prevenciji i suzbijanju bolesti. 

 

 

 

Zahvaljujemo svima na odazivu i sudjelovanju!