05. prosinac – Međunarodni dan volontera 2019

Međunarodni dan volontera proglasila je opća skupština Ujedinjenih naroda 17. prosinca 1985. godine. Od tada se svake godine 5. prosinca obilježava Međunarodni dan volontera. Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov rad učiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

"Volontiranjem se smatra dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za opću dobrobit, a obavljaju ih osobe na način predviđen ovim Zakonom, bez postojanja uvjeta isplate novčane nagrade ili potraživanja druge imovinske koristi za obavljeno volontiranje..." (Zakon o volonterstvu NN 58/07, 22/13)

Usluge koje pružaju volonteri donose korist zajednici, korisnicima i organizatorima, ali samim volonterima. Pomažući drugima, volonteri pomaži i sami sebi, razvijajući vlasitit, osobni i profesionalni razvoj kroz izrazito širok spektar mogućnosti koje volontiranje nudi.

Hvala volonterima Cjelodnevnom boravka za odrasle osobe s intelektualnim i mentalnim oštećenjem GDCK Županja i volonterima koji se uključuju u redovne djelatnosti Crvenog križa Županja na nesebičnom i velikodušnom odvajanju vremena za pomaganje drugima. Svaka minuta vašeg volonterskog angažmana čini svijet boljim.

Čestitamo Vam 05. prosinca, Međunarodni dan volontera!

S ciljem promicanja volonterstva, GDCK Županja i volonteri Cjelodnevnog boravka snimili su video „Volonteri o volontiranju“ kojeg možete pogledati ovdje.