Obilježen Tjedan Crvenog križa 2023

U subotu, 06. svibnja 2023. godine od 9 do 11 sati na Trgu kralja Tomislava u Županji Gradsko društvo Crvenog križa Županja obilježilo je Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca koji se inače obilježava svake godine 08. svibnja. U suradnji s Domom zdravlja Županja provedena je akcija mjerenja krvnog tlaka, a pod pokroviteljstvom tvrtke Roche Hrvatska provodila se i akcija mjerenja šećera u krvi. Uz su se građani na promotivnom štandu mogli informirati o djelatnostima, aktivnostima, programima i projektima koje provodi Gradsko društvo Crvenog križa Županja. Svi zainteresirani građani imali su mogućnost učlaniti se u Hrvatski Crveni križ i na taj način poduprijeti rad na promicanju ciljeva Crvenog križa.

  

AKTIVNOSTI U TJEDNU CRVENOG KRIŽA

06. svibnja 2023. godine obilježavanje Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca promotivnim štandom na Trgu kralja Tomislava u Županje, informiranjem građana o djelatnostima, aktivnostima, programima i projektima koje provodi GDCK Županja te akcijom mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi u suradnji s Domom zdravlja Županja, a tvrtka Roche Hrvatska osigurala je aparate i trakice za mjerenje šećera u krvi.

08. svibnja 2023. godine predsjednica Terezija Nemetz i ravnateljica Matija Dugalić sudjelovale u programu Hrvatskog radija Županja u emisiji povodom Svjetskog dana Crvenog  križa, a članovi podmlatka i mladeži u školama su postavljala izložbene panoe na temu Svjetskog dana Crvenog križa.

Tradicionalna jedanaesta po redu Vrtna zabava Cjelodnevnog boravka za odrasle osobe s intelektualnim i/ili mentalnim oštećenjem koja se trebala održati 11. svibnja 2023.g. odgođena je zbog lošeg vremena, te će biti organizirana narednih dana.

Tjedan Hrvatskog Crvenog križa Gradsko društvo Crvenog križa Županja završava Susretom volontera Crvenog križa županjske Posavine.

 

HRVATSKA VOLONTIRA 2023

Gradsko društvo Crvenog križa Županja uključilo se i u 13. manifestaciju Hrvatska volontira 2023. Pod sloganom „Mali doprinos za veliki utjecaj“ organizirane su i provedene 2 aktivnosti u koje su se uključili volonteri s ciljem razvoja volonterstva. 

17. svibnja 2023. godine u Cjelodnevnom boravku za odrasle osobe s intelektualnim i mentalnim oštećenjem provedena je radionica „Očuvajmo tradiciju i kulturu“, a kojoj se odazvala Prva pjevačka konjica – Sinđir iz Županje koji su pjesmom prikazali kako se čuvaju stari običaji i pjesme od zaborava. Sudjelovali su i likovno-kreativnoj radionici s korisnicima.

18. svibnja 2023. u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Županja održan je okrugli stol na temu „Volontiranje u akcijama darivanja krvi“. Sudjelovali su volonteri iz desetak mjesnih i općinskih društava Crvenog križa koji redovno sudjeluju u organizaciji i provedbi akcija DDK u svojim mjestima. Moderator je bila ravnateljica GDCK Županja, a svoj doprinos je dao i referent DDDK Dragutin Mitrović. Na okruglom stolu su volonteri nakon uvodnog dijela i prikaza višegodišnjih rezultata akcija, te iskazanog zadovoljstva povećanjem broja darivatelja krvi, posebice mladih, razmjenjivali svoja iskustva te su se iznosile i ideje za razvijanje volonterstva na ovoj volonterskoj poziciji, ali i volontiranju općenito. Usvojeni su i konkretni zaključci koji će biti prezentirani na sjednicu Odbora GDCK Županja.

  

DANI OTVORENIH VRATA UDRUGA 2023

Dane otvorenih vrata udruga obilježit će se dvodnevnim radionicama 01. i 02. lipnja 2023. godine na Cjelodnevnom boravku. Kroz prikaz aktivnosti u Cjelodnevnom boravku građani će se moći družiti s našim korisnica te sudjelovati u sljedećim radionicama:

  • Napiši priču bacanjem kockice "Pričam ti priču..."
  • Izrada ploča za povrće - "A je to"
  • Pečenje kolačića - "Slatka tajna"
  • Oblikuj kuću od slanog tijesta - "Moj dom"
  • Vez na platnenim torbama - "Igla i konac"
  • Japanska tehnika udaranja lišća i cvijeća kamenom - "Hapa- zome"

Osim toga, 01 lipnja 2023. godine će svi zainteresirani građani će moći posjetiti Gradsko društvo Crvenog križa Županja te će se moći upoznati sa svim aktivnostima koje GDCK Županja provodi u okviru svojih djelatnosti, programa i projekata.