„Nada – Hoffnung“ - njemačko-hrvatska suradnja u GDCK Županja

Početak njemačko – hrvatske suradnje rezultirao je novim projektom pod nazivom „Nada – Hoffnung“ Mobilno savjetovanje – Mobilni ormar.

Projekt „Nada – Hoffnung“ financirat će humanitarna organizacija Diakonieverein Diakonisches Werk Karlsruhe, a provodit će ga Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Županja na području grada Županja te općina Bošnjaci, Štitar, Gradište i Babina Greda, a obuhvatit će se oko 100 domaćinstava. Trajanje projekta je 15 mjeseci, od 01. listopada 2019. godine do 31. prosinca 2020. godine.

GDCK Županja je ovih dana ugostilo predstavnike humanitarne organizacije Diakonieverein Diakonisches Werk Karlsruhe; g. Wolfganga Stolla, direktora, g. Patricka Hensela, člana upravnog odbora Diakonievereina i financijskog direktora Diakonisches Werk Karlsruhe i gđu. Anitu Benetu, članicu upravnog odbora i voditeljicu odjela za socijalni rad u Diakonischen Werk Karlsruhe. Ugostili smo i predstavnike Njemačko-hrvatske zajednice Karlsruhe; predsjednicu udruge, gđu. Mirjanu Diminić i vrijednog člana udruge, g. Vladu Štifanića koji su zajedno s volonterima Njemačko-hrvatske zajednice posljednjih godina za Županju organizirali i dopremili desetak donacija većinom u bolesničkim krevetima i pomagalima, ali i drugim potrepštinama tijekom poplava u Županjskoj Posavini.

        

        

U srijedu, 25. rujna 2019. godine, u Gradskoj vijećnici održana je Uvodna konferencija projekta „Nada – Hoffnung“ na kojoj je prisutnima predstavljen projekt te organizacije uključene u ovu suradnju. Uvodnoj konferenciji su, osim humanitarne organizacije Diakonienverein Diakonisches Werk Karlsruhe i Njemačko-hrvatske zajednice Karlsruhe, prisustvovali i gradonačenik grada Županja, g. Davor Miličević, načelnici općina Babina Greda, Bošnjaci, Gradište i Štitar, predstavnici društava Crvenog križa Vukovarsko-srijemske županije, Doma zdravlja Županja, Centra za socijalnu skrb Županja, Lokalne agencije za razvoj Vjeverica te članovi Odbora GDCK Županja na čelu s predsjednicom, gđom. Terezijom Nemetz. Projektne aktivnosti predstavila je voditeljica projekta, Marijana Mutabdžić, socijalna radnica koja će zajedno s kolegom Domagojem Nemetz provoditi aktivnosti u narednih 15 mjeseci. Uvodna konferencija bila je i medijski popraćena od strane Vinkovačke televizije i Hrvatskog radija Županja.

Cilj projekta „Nada – Hoffnung“ je zadovoljavanje socijalnih potreba korisnika koje se odnose na pružanje pomoći potrebitima u zajednici, odnosno pružanje usluga savjetovanja i pomaganja pojedincu i obiteljima iz staračke populacije, poticanje i omogućavanje socijalnog uključivanja višečlanih obitelji na području Županjske Posavine, pružanje materijalne pomoći, pokretanje „Socijalnog dućana“ te umrežavanje i optimiranje preventivnog sustava socijalnih usluga kroz „kulturu odlaženja potencijalnom korisniku“.

Ciljne skupine koje su planirane obuhvatiti projektom su staračka jednočlana i dvočlana domaćinstva primatelji Zajamčene minimalne naknade, staračka domaćinstva minimalnih prihoda, samci ili obitelji s teško bolesnim članovima kojima je neophodna pomoć u osiguravanju bolesničkih pomagala te psihosocijalna podrška te obitelji s troje i više djece koji se suočavaju s raznim izazovima i problemima.

Na koncu Uvodne konferencije, direktor Diakonischevereina Diakonisches Werk Karlsruhe, g. Wolfgang Stoll i ravnateljica GDCK Županja, gđa. Marija Dugalić, potpisali su Ugovor o suradnji na projektu vrijednom 51.215,00 eura.